SITRUUNANRAIKKAITA JUHLIA – LEMON CURD

Kevät on kaikilla tavoin juhlan aikaa. Lauantaina juhlimme yksivuotiastamme ja sattuipa samoihin hetkiin myös hääpäivämme sekä miehen syntymäpäivä. Seuraavaksi olisi tiedossa äitienpäivä sekä monenlaisia valmistujaisia. Minusta on mukava suunnitella juhlien ruokalistaa ja koristeluja, mutta juhlat voi pyöräyttää käyntiin myös sen kummemmin suunnittelematta. Kuten viime vuonna, kun järjestimme nimijäiset heti seuraavana päivänä sairaalasta päästyämme. Kutsuja ei enää viitsinyt viime tingassa perua, joten mies kipaisi illalla kauppaan ja seuraavana päivänä pitopöytään nostettiin pakastealtaasta löytyneet ja uunin kautta pyöräytetyt pullat ja pasteijat.

Vähän samaan tyyliin järjestyivät sattuneista syistä myös viime lauantaiset juhlat. Onneksi yksivuotias ei ole vielä mitenkään ronkeli teeman suhteen. Tänä vuonna tarjoiluksi kelpasi valmispohjaan väsätty, orvokeilla ja marengeilla koristeltu sitruunainen mango-valkosuklaakakku. Voi olla, että muutaman vuoden päästä kukka- ja marenkiviritelmäni eivät enää kelpaa vaan kakkua pitää koristaa Ryhmä Hau.

Tänä keväänä jostain kumman syystä lähes kaikki leipomistani kakuista ovat olleet marenkipohjaisia. Marenkia tehdessä kananmunista jää käyttämättä aina keltuaiset. Löysin jokin aikaa sitten super helpon ja hyvän sitruunatahnan ohjeen, jonka voi tehdä koko kananmunan sijaan myös pelkästään keltuaisista. Tälläpä ratkesi kertaheitolla kaksi ”ongelmaa”: raikas sitruunatahna sopii loistavasti esimerkiksi makeaan pavlovaan ja keltuaisista ei enää synny marenkia vatkatessa hävikkiä. Myös lauantainen mango-valkosuklaakakku raikastui lemon curdilla taittaen sopivasti liika makeutta.

Lemon curd

2 dl hienoa sokeria
4 kananmunaa (tai kananmunan keltuaista)
50 grammaa laktoositonta voita
2 luomusitruunaa

  1. Raasta pestyjen sitruunoiden kuori ja purista sitruunoista mehu.
  2. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa.
  3. Kun voi on sulanut, lisää kattilaan sokeri. Sekoita voi ja sokeri keskenään silikonilastalla tai puisella lusikalla.
  4. Lisää joukkoon kananmunat koko ajan kevyesti sekoittaen. Varmista, että lämpötila on alhainen, ettei seoksesta tule munakokkelia. 
  5. Kun kananmunat ovat sekoittuneet hyvin voin ja sokerin kanssa, lisää sitruunanmehu ja raastettu sitruunan kuori. 
  6. Anna seoksen paksuuntua miedolla lämmöllä (n.10 minuuttia) koko ajan kevyesti sekoittaen. Tahna on tarpeeksi sakeaa, kun se tarttuu hieman silikonilastaan.
  7. Siivilöi seos astiaan ja anna jäähtyä ennen kuin siirrät jääkaappiin (tahnan päälle kannattaa laittaa kelmu, jotta pinnalle ei jäähtyessä muodostu kalvoa). Anna olla jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Follow:
Share:

6 Comments

  1. 6 toukokuun, 2018 / 7:35 pm

    Oi, kuulostaapa herkulliselta. Kiitos reseptistä!

    • 23 kesäkuun, 2018 / 5:38 am

      Tämä resepti syntyi tuskastuttuani aina epäonnistumaan vesihauteessa tehtäviin sitruunatahnoihin 😁 Nyt voi sanoa, että onnistuu joka kerta!

  2. Eeva
    8 toukokuun, 2018 / 8:24 pm

    Hei! Etsiskelen kokemuksia tasosta nousevista liesituulettimista.
    Huomasin googlettelun avulla, että teidän upeassa keittiössänne on sellainen.
    Olisiko kertoa kokemuksia siitä.. Huomioitko normikäytössä kattiloiden/pannujen sijoittelua liedelle? Jos esim pannulla käristää jotain, joutuuko sen laittamaan lähimmäs liesituuletinta, että kone imee käryt. Ja muutoinkin käyttökokemukset kiinostaa, oletko ollut tyytyväinen valintaan?
    Kiitos, jos ehdit vastaamaan.

    • 23 kesäkuun, 2018 / 5:42 am

      Hei, lämmin kiitos viestistäsi! Liesituulettimesta on tullut paljon kyselyitä. Minulta on piakkoin tulossa postaus aiheesta (kiitos juttuideasta). Nuo takalevyt, jotka ovat siis lähempänä tuuletinta ovat ehdottomasti parempi valinta, jos on kovin käryävää ruokaa liedellä. Meillä on tosin keittiössä niin tehokas poistoilma, että usein liesituuletin jää käyttämättä (ihan laiskuuttaan) eikä ruoan käryjä silti jää huoneeseen pyörimään 😅

  3. Anonymous
    14 heinäkuun, 2018 / 9:03 am

    Hei. kestäiaikö tahnan tehdä ennakkoon odottamaan? Ts. Meneekö muutamassa päivässä huonokai jääkaapissa.

    • 22 syyskuun, 2018 / 2:08 pm

      Hei, tahna kestää hyvin desinfioidussa astiassa (esim. keitetty purkki) jääkaapissa pari-kolme viikkoa, joten voi hyvin tehdä hyvissä ajoin odottamaan käyttöä. Tahnaa ottaessa kannattaa huomioida, että lusikka, jolla tahnaa ottaa on puhdas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *