Mikä onkaan se salaisuus, jolla kodikas sisustus muuttuu vieläkin kodikkaammaksi?
Tiedättekö sen tunteen, kun tulee johonkin tilaan ja sinut valtaa sellainen kevyen rento ja hyvä olo. Jotkut kertovat kokeneensa sen tunteen asuntonäytössä (ja tienneensä siltä seisomalta, että on tullut kotiin). Itse koen tuon tunteen edelleen joka kerta, kun näen mieheni.
Tunne tulee myös välittömästi, kun avaan kotimme oven.
Tutut tuoksut, ikkunoista virtaava valo ja kaikki ne arjesta ja elämästä kertovat jäljet, jotka saavat sydämeni joka ikinen kerta läikähtämään ilosta ja onnesta.
Tämä on kuitenkin kotimme yksityinen puoli, jota itseäni ja perhettäni suojellakseni siivoan pois julkaisemistani kuvista. Kuvien on tarkoitus toimia inspiraationa, mutta ei ohjenuorana sille, miltä kodissa kuuluisi oikeasti näyttää.
Kun arjessa temmeltää mukana kaksi koiraa sekä leikki-ikäinen lapsi, olisi sulaa hulluutta edes yrittää pitää koti aina tip-top ojennuksessa.
Ja siivota kannattaa tasan juuri sen verran, mikä tuntuu oman asumisviihtyvyytensä kannalta hyvältä (ja käyttää kaiken muun ajan johonkin itselleen tärkeämpään!)
KODIKAS SISUSTUS ON SELLAINEN, JOSSA ITSE VIIHTYY
Luin juuri uusimmasta Dekosta kirjoituksen, jossa rohkaistiin ihmisiä tuomaan lisää väriä kotiinsa. “Värit lisäävät hyvinvointia ja tuovat energiaa”: kirjoituksessa julistettiin. Tämä pitää varmasti osapuilleen paikkansa.
Jäin kuitenkin miettimään, että onko oikeasti niin, että ihmiset, jotka kaipaavat väriä ympärilleen, elävät apaattisina värittömissä kodeissaan tekemättä asialle yhtikäs mitään (jos seiniä ei saa syystä tai toisesta maalata, voi väriä sisustukseen tuota esimerkiksi tekstiileillä)?
Ja miksi aina korostetaan, että värittömyys on automaattisesti merkki rohkeuden tai (mikä kamalampaa) persoonallisuuden puutteesta?
Vaaleat ”skandikodit” versus värikkäät kodit vastakkainasettelu on mielestäni ylipäätään todella väsynyttä (kysehän on ihan puhtaasti makuasioista).
Ajaton, kestävä ja kodikas sisustus (on se sitten vaalea tai värikäs) syntyy siten, että luottaa omaan makuun riippumatta siitä, mikä trendi on kulloinkin valloillaan.
Yksi erityisen hyvä keino on muistella paikkaa, jossa on viihtynyt ja voinut erityisen hyvin.
Miltä siellä näyttää, tuoksuu ja kuulostaa?
Voin itse hyvin valoisassa, raikkaassa ja lämminhenkisessä, neutraalinsävyisessä kodissa, jonka mittasuhteet tuntuvat sopivilta.
Sen sijaan voimakkaat värit ja runsaat materiaalit vaativat minulta huomioita ja vievät energiaa.
Jotta pystyn luovaan työskentelyyn tai rentoutumaan, täytyy ympäristöni olla mahdollisimman vähän ärsykkeitä tuottava (eli hajuton ja mauton, kuten joku toinen varmasti miettii).
AIHEESTA LISÄÄ: NÄIN LUOT HARMONISEN SISUSTUKSEN
Tässä on mielestäni piilee juuri se villakoiran ydin. Kun tunnistan omat mieltymykseni, voin luoda juuri sellaisen tilan, jossa viihdyn, ja joka tukee mahdollisimman hyvin tarpeitani hyvään ja tasapainoiseen elämään.
Itsensä ja ympäristönsä kanssa sinut oleva pystyy myös asettumaan toisten ihmisten asemaan ja ymmärtää, että meillä kaikilla on omat resurssimme, tarpeemme ja makumme.
Hyvinvoiva ihminen tuskin kokee myöskään minkäänlaista tarvetta arvostella tai pilkata muita (ja tämä pätee ihan yhtälailla myös muiden ihmisten koteihin).
Miestäni lainatakseni: ”Tärkeintä on, että viihtyy”.
KATSO MYÖS: KUVIA IHAN TAVALLISESTA KODISTA
EDULLISIA VINKKEJÄ, KUINKA TEHDÄ SISUSTUKSESTA KODIKKAAMPI
1. Valkoisen sävyjä on kymmeniä!
Yhdistele lämpimiä ja viileitä vivahteita, niin kokonaisuudesta tulee todella paljon pehmeämpi, harmonisempi ja eläväisempi. Mikset kokeilisi sen iänikuisen paperin valkoisen sijaan sävytettyä valkoista kuten F487 (Höyhen)?
KATSO MYÖS: KUINKA VALITA OIKEA SEINIEN SÄVY
2. Lisää kotiin runsaasti vihreää!
Viherkasveilla on helppo pehmentää kodin ilmettä sekä tuoda väriä ja raikkautta vaaleaan kotiin. Kasvit tuovat paitsi silmäniloa ne antavat myös energiaa. Tutkimusten mukaan viherkasvit voivat parhaimmillaan lievittää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä samalla tavalla kuin luonnossa liikkuminen. Lisäksi joidenkin viherkasvien uskotaan puhdistavan huoneilmaa.
Helppohoitoisia viherkasveja ovat esimerkiksi rahapuu, mehikasvit, erilaiset vehkat ja kaktukset. Mikäli taloudessa vipeltää lemmikkejä tai pieniä lapsia (nimimerkki “kokemuksen syvällä rintaäänellä”) voi olla hyvä idea nostaa kasvit roikkumaan amppeleihin. Kasvit myös kannattaa ryhmitellä erikokoisiksi rykelmiksi eikä sirotella yksittäin pitkin asuntoa.
3. Suosi aitoja materiaaleja
Valitse aina mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja, kuten luomupuuvillaa, -pellavaa, – hamppua tai -bambua sekä puuta (kotimainen puu on aina varma valinta. (Suomalaiset metsät ovat valtaosin vastuullisuus sertifioitua. Mitä kauempaa puu on tuotettu, sitä vaikeampi sen alkuperää on jäljittää.)
Omia suosikkejani ovat neutraalit ja maanläheiset sävyt, mutta välillä, kun kaipaan enemmän väriä elämääni, vaihdan nojatuoliin keltaisen irtopäällisen ja lisään sohvalle muutaman monivärisen tyynyn (kukkakuosit ovat ihan parhaita). Huoneen ilme muuttuu näin yksinkertaisilla toimenpiteillä todella radikaalisti.
Räsymatot, patchwork- tai itämaiset matot tuovat taatusti väriä ja lämpöä kokovalkoiseen sisustukseen. Jos nämä eivät tunnu luontevilta vastaava efekti tulee myös neutraalin sävyisillä juutti-, sisal- tai villamatoilla. Nämä sopivat erinomaisesti lapsi- ja eläintalouteen (sama nimimerkki kuin yllä).
AIHEESTA LISÄÄ: KUINKA TEHDÄ VASTUULLISIA SISUSTUSVALINTOJA
4. Lisää sisustukseen jotain aidosti vanhaa
Jos kaipaa kotiin lisää lämpöä, suosittelen aina yhdistelemään moderniin kotiin jotain aidosti vanhoja elementtejä, jotka rikkovat katalogimaisuuden. Lisäksi, jos koko koti on ahdettu täyteen pelkkää Ikeaa tai design-klassikoita, ei mielestäni oikein mikään nouse esiin.
Uutta ja vanhaa yhdistelemällä kotiin saa mielestäni lämminhenkistä sielukkuutta, kontrastia ja hienoja yksityiskohtia (samoin myös toisinpäin: vanhalla tavaralla sisustetussa kodissa jokin moderni valaisin tai huonekalu tuo mielestäni mukavasti särmää ja rikkoo hyvällä tavalla harmonian).
Kylläpä puhuit asiaa, tosi hyvä teksti! Ja mielenkiintoinen blogi! Vastakkainasettelut ovat kyllä outoja, koska jokainen luo omannäköisen kodin. Oli se sitten vaalea tai tajunnanräjäyttävän värikäs. Eikös se ole tärkeintä, että itse kotona viihtyy. Insta jne. on täynnä ihania koteja, mutta ennen kuin lähtee ostelemaan samanlaisia juttuja, niin hetken tuumaustauko voi olla hyvä idea ja miettiä mistä sitä lopun viimeksi itse tykkää. Minulla toisinaan meinaa lähteä lapasesta ja ostohuumassa voisi ostella melkein mitä vain. Olen oppinut pitämään tuumaustauon. Tekee ainakin mulle hyvää. Ja meidän kodille 😉
Kirjoittaja
Tuumaustauko on todella osuva ja hyvä sana! Pyrin soveltamaan samaa vähän kaikkeen: yleensä kannattaa nukkua ainakin yhden yön yli ennen kuin toimii. Uusien hankintojen kohdalla öitä saa olla reippaastikin välissä.