Juttelin ystäväni kanssa vastuullista kuluttamisesta ja hän oli vahvasti sitä mieltä, että vastuullisia sisustusvalintoja on helppo tehdä, jos siihen on varaa.
Omasta mielestäni vastuullinen sisustus syntyy ensisijaisesti vähentämällä turhaa kuluttamista. Ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä perustuuko hankinta tarpeeseen vai haluun?
Tämän lisäksi listasin viisi eri vinkkiä, joiden avulla voi tehdä vastuullisempia sisustus valintoja.
1. Suosi laadukkaita ja kestäviä huonekaluja
Kiinnitä huomiota huonekalun valmistusmateriaaliin, korjattavuuteen ja kierrätettävyyteen. Laadukkaisiin kalusteisiin on useimmiten saatavilla vaihtopäällisiä ja varaosia, jolloin niiden käyttöikä pitenee huomattavasti.
2. Kiinnitä huomiota materiaaleihin
Kotimainen puu on aina varma valinta. Suomalaiset metsät ovat valtaosin vastuullisuussertifioitua (PEFC-sertifikaatti). Mitä kauempaa puu on tuotettu, sitä vaikeampi sen alkuperää on jäljittää.
Suosi tekstiileissä luomupuuvillaa, -pellavaa, – hamppua tai -bambua. Vastuullisia sisutusvalintoja pohtivan kannattaa tutustua esimerkiksi kotimaisen Bonden Livingin tuotteisiin, jotka on suunniteltu ja valmistettu Suomessa, kotimaisesta villasta tai GOTS-sertifioidusta (Global Organic Textile Standard) puuvillasta ja värjätty kasviväreillä.
3. Tee itse tai tuunaa vanhaa
Rakenna ruokapöytä tai sängynpääty vanhasta ovesta, maalaa huonekalu uudella värillä ja vaihda kaapiston vetimet. Esimerkiksi Pinterest on pullollaan ideoita, kuinka tuunata vanhoja huonekaluja.
4. Osta vintagea
Kierrä kirpputoreja ja vintageliikkeitä, kurkkaa Tori.fi ja paikallisten kierrätysryhmien ja -keskusten tarjonta.
5. Välttele trendejä
Trendit tulevat ja menevät. Ilmiö kulkee niin, että aluksi jotain pinnalla olevaa materiaalia tai muotoa alkaa näkemään joka paikassa ja sitten siihen iskee himo.
Vastuullisia sisustusvalintoja tekevä välttelee väreissä ja muotoilussa trendien ääripäitä ja luo kodin sisustuksen suosimalla klassisempia vaihtoehtoja.
Mitä on turha kuluttaminen?
Se onko jokin hankinta tarpeellinen, onkin sitten vähän monimutkaisempi kysymys. Jo pelkästään tässä taloudessa on kaksi tyystin eri näkemystä siitä, mikä on oikeasti tarpeellista.
Jos ollaan ihan rehellisiä, niin tarvelistani viihtyisän kodin luomiseksi koostuu huomattavasti suuremmasta materian määrästä kuin miehellä. Voin kuitenkin hyvin odottaa vuosia “sen oikean” löytymistä, sitä ennen ollaan ilman. Väliaikaiset ratkaisut eivät kuulu sisustusfilosofiaani.
Miehen ajatus sisustamisesta perustuu puhtaasti vain ja ainoastaan välttämättömiin asioihin. Tyhjän kodin ostoslistalla olisi todennäköisesti sänky, pöytä ja pari tuolia sekä sohva ja televisio. Muuta ei tarvita.
Vastuullisuudesta on vaikea puhua, niin ettei se kuulostaisi saarnaamiselta. Uskon, että jokaisella pienelläkin teolla on suuri merkitys ja kaikki virheet ja epätäydellisyys sallitaan niin itselle kuin muille.
Hankintoihin, joiden etsimiseen tai kunnostamiseen on käytetty rakkautta ja aikaa suhtautuu täysin eri tavoin kuin heräteostoksiin. Myös tuotteet, joiden takana on tarina, tuntuvat hyvinkin henkilökohtaisilta.
Joka ikinen kerta ruokapöydän ääressä istuessa mieleen palaa ne lukemattomat tunnit, joita mies käytti ruokapöydän tuolien kunnostamiseen. Huolella hiotut ja öljytyt puuosat sekä ajatuksella valittu verhoilu ovat sanaton osoitus arvostuksesta ja huolenpidosta.
Eteisen loimukoivu kuvioitu kaappi kertoo oman tarinansa siitä aurinkoisesta kesäpäivästä, kun lapsen syntymän jälkeen harhailin ensimmäistä kertaa yksikseni pitkin Helsingin katuja ja sattumalta piipahdin antiikkiliikkeeseen, josta en voinut poistua ilman kauppoja.
Juuri tuollaista vanhaa liinavaatekaappia olin etsinyt kotiimme useamman vuoden.
Tai olohuoneessa oleva paksu ja painava Sera Helsingin Laine -villamatto, jonka joukko etiopilaisia naisia ovat tilauksesta kutoneet.
Olin viime vuonna edustamassa Suomea Pariisissa järjestettävillä Maison&Objet lifestyle- ja sisustusalan messuilla kertomassa “What’s hot for Nordics?” yhdessä kolmen muun pohjoismaisen brändilähettilään kanssa.
Nostimme esiin aika yksimielisesti samat trendit: pehmeät sävymaailmat (Tanska), värit ja leikkisyyden (Ruotsi) sekä vastuullisuuden, joka oli kantava teema niin minun kuin norjalaisen sisustusarkkitehdin Trond Ramsøskarin puheenvuoroissa.
Oli todella mielenkiintoista nähdä, minkälaisia vastuullisia sisustusvalintoja muut pohjoismaiset lähettiläät olivat valinneet. Lähinnä julkisia tiloja sekä toimistoja suunnittelevan Ramsøskarin puheenvuoroa siivittämästä presenetaatiosta mieleen jäi valtavat viherseinät.
AIHEESTA LISÄÄ: HARKITTUJA OSTOPÄÄTÖKSIÄ ON HELPPO TEHDÄ..
Mikäli haluat tehdä vastuullisia sisustusvalintoja, niin suosittelen tutustumaan seuraaviin:
Andbros
Kotimaisia, pahvista valmistettuja valaisimia.
Cilla’s
Ekologisia, eteerisistä öljyistä tuoksunsa saavia kotimaisia pesuaineita.
Hakola
Täydellinen kattaus huonekaluja, joissa avainsanoina kotimaisuus, design, verhoilukankaiden myrkyttömyys sekä untuvan eettisyys.
Iittala ja Arabia Vintage
Iittala-myymälöissä oleva Vintage palvelu myy ja ottaa vastaan käytettyjä Iittalan ja Arabian astioita. (Kierrättää myös muiden brändien rikkimenneitä tai huonokuntoisia lasisia ja keraamisia käyttöastioita, mutta ei maksa niistä hyvitystä.)
Kaarna Living
Verkkokauppa, jossa laaja valikoima suomalaisia brändejä, joita ei löydy muualta Suomesta.
Lapuan Kankurit
Vastuullisista, luonnonmateriaaleista, kuten mulesign-vapaasta villasta ja pellavasta valmistettuja kauniita kodintekstiilejä. Kaikki tuotteet kudotaan Lapuan Kankureiden omassa kehräämössä.
Lokal
Kaikki Lokalin tuotteet ovat nimensä mukaisesti paikallista tuotantoa. Ihana paikka lahjaostoksille: koruja,taidetta ja astioita.
Mifuko
Kahden suomalaisnaisen perustama Mifuko tuottaa kauniita sisustuskoreja, jotka on valmistettu Keniassa paikallisten naisten tekemänä. Mifukon ansiosta naisten ei tarvitse muuttaa kotiseudultaan työn perässä kaupunkien slummeihin.
Porin Villa & Peite
Porin Villa & Peite valmistaa tyynyjä, sijauspatjoja ja peittoja valmisuksen kotimaisesta lampaanvillasta.
Sera Helsinki
Suomalaista suunnittelua ja etiopialaista käsityötä. Sera Helsinki voimaannuttaa kaikista haavoittuvaisimpia etiopialaisia ryhmiä, sokeita ja yksinhuoltajaäitejä. Matoissa käytetty villa on peräisin pienten maanviljelijäperheiden lampaista Etiopian vuoristoissa pohjoisosissa.
Allekirjoitan pointteja. että turha kuluttaminen ja vastuulliset valinnat, vuosikymmeniä tai satoja kestävät kalusteet ja tekstiilit ovat vastuullisempia ja kierrätettäviä toisin kuin halpatuontina tuotavat ovat usein kertakäyttöisiä. Kertakäyttöiset ovat halvempia, ei pitkällä tähtäimellä eikä ympäristölle mutta..
Jos tienaa vaikka tonnin – puoltoista kuussa (mm. lähihoitajan palkka) ja haaveilee kotimaisesta sohvasta niin kyllä kuukausia saa säästellä, elämäntilanteesta riippuen sohva voikin jäädä haaveeksi ja rahaa ei vastuullisiin kotimaisuuksiin laiteta. Itse tykkään yhdistellä eri ikäisiä ja tyylisiä kalusteita, vähän uudempia ja valkoiseksi maalattuja kirpparin löytöihin, käsittelemättömiä puupintoja ja vanhoja kalusteita – koska mun ei oo pakko käydä kirpparilla vaan voin valita jotain muutakin. Mutta jos rahaa ei ole, vintage ja antiikkiliike vaihtuu kierrätyskeskukseen tai roskalavaan ja sieltä saatu sohva päällisineen kelpaa, ei ole varaa valita eikä päällystää tai stailata sitä omiin hakoloihin ja Aarikoihin sopivaksi. Jos rahaa vähän enemmän on niin Ikean halvimmat kalusteetkin voi olla unelma.
Hei tosi hyvä postaus! Aihe on lähellä minunkin sydäntäni. Itse olen ostanut yhden huonekalun uutena viimeisen 25 vuoden aikana ja sitä ennen kaksi. Vanha on sitä paitsi aina jotenkin hengeltään suloisempaa. Viimeisen parin kolmen vuoden aikana olen alkanut potea tavaraähkyä, johtuen omien vanhempieni ja appivanhempien jäämistön selvittelystä. Turhauttaa elää kuin varastossa, tavarapinojen keskellä. Eron huomaa selvästi kun katsoo muutaman vuoden takaisia valokuvia. Mutta ehkä tämä tästä pikku hiljaa. 🙂
Onpa teillä ihana koti! Mistä matto on hankittu, todella hieno! 🙂 /Linda