Kaupallinen yhteistyö: Fortum ja Suomen Blogimedia
Jälkikäteen ajateltuna talon suunnitteluprosessi oli huomattavasti rankempi rupeama kuin itse rakentaminen. Erilaisia valintoja oli tehtävä tuhansittain. Jokainen päätös toi tullessaan lisää valintoja ja sulki samalla monia varteenotettavia vaihtoehtoja pois.
Kokemuksesta ja vahingosta viisastuu
Jos selailen reilu viiden vuoden takaista ”unelmatalo-kansiotani” Pinterestissä huomaan, että lähes kaikki haaveeni ovat perustuneet aika lailla ulkonäkö- ja materiaaliseikkoihin. No sitä sanotaan, että kokemuksesta (ja vahingosta) viisastuu. Useimmat materialistiset haaveet torppasi tiukka budjetti sekä rakennusvirasto. Jos nyt aloittaisimme urakan uudelleen, kiinnittäisimme entistä enemmän huomiota talon tekniseen ja esteettiseen pitkäikäisyyteen. Ulkokuorta oleellisempi osa kestävää rakentamista on niin tilojen toimivuus, tehokkuus ja muunneltavuus, materiaalivalinnat, vedenkulutus, jätteidensynnyn vähentäminen ja kierrätys, luonnon monimuotoisuuden säilymisen turvaaminen kuin uusiutuvien energiamuotojen suosiminen ja liittäminen osaksi talon arkkitehtuuria.
AIHEESTA LISÄÄ: NÄIHIN RATKAISUIHIN OLEMME TYYTYVÄISIÄ KODISSAMME
Tärkeimmät ratkaisut energiatehokkuuteen ja ekologisuuteen tehdään jo suunnitteluvaiheessa
Omakotitalorakentajalla on talon suunnitteluvaiheessa mahdollista tehdä ratkaisuja, jotka vaikuttavat oleellisesti talon energiatehokkuuteen ja ekologisuuteen. EU-direktiiviin perustuvan lain sanelemana vuoden 1980 jälkeen rakennetut omakotitalot eivät ole 2013 heinäkuun jälkeen voineet vaihtaa omistajaa ilman energiatodistusta. Kaikissa vuoden 2008 jälkeen rakennetuissa taloissa energiatodistus on pakko teettää jo rakentamisvaiheessa. Energiatodistus kertoo, kuinka energiatehokas talo on. Tähän vaikuttaa esimerkiksi talon lämmitysmuoto, eristysten paksuus ja ikkunoiden koko. 1970-luvun energiakriisin aikoihin ikkunoista tehtiin mahdollisimman pieniä ja taloista mahdollisimman tiiviitä. Nyt suuntaus on tyystin toinen: mitä enemmän ja isommat, sen parempi. Täytyy myöntää, että taloa suunnitellessamme emme juurikaan kiinnittäneet huomiota energialuokituksiin. Onneksi meillä oli erittäin pätevä pääsuunnittelija, joka osasi huomioida kaikista oleellisimmat asiat. Me keskityimme lähinnä valojen värisävyihin ja pintamateriaalivalintoihin.
AIHEESTA LISÄÄ: OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI
Energiatodistuksen perimmäisenä tarkoituksena on ollut suitsia ilmastonmuutosta
Se kuinka paljon energiatodistuksella on merkitystä esimerkiksi talon jälleenmyyntiarvoon, on vaikea arvioida. Ostajalle talon energiatodistuksen arvokkain tieto on lista mahdollisista suosituksista, joilla talon energiatehokkuutta voisi parantaa. Lähtökohtaisesti potentiaalisia ostajia kiinnostaa huomattavasti enemmän, kuinka paljon energiaa talossa on kulunut viimeisen vuoden aikana, minkälaisia rakennusmateriaaleja talossa on käytetty ja mikä talon lämmitysmuoto on.
Kun kuusi vuotta sitten aloimme suunnitella omakotitalomme rakentamista, maalämpöjärjestelmien myynti oli juuri kasvanut räjähdysmäisesti. Eri lämmitysmuotoja vertaillessamme myös me päädyimme maalämpöön. Talon yli 150 neliön koko sekä sijainti vaikuttivat vahvasti lopulliseen päätökseemme. Kalliista asennuskustannuksista huolimatta maalämmön valinta lämmitysmuodoksi puolsi myös se, että se on sekä ympäristöystävällinen että käyttökustannuksiltaan edullinen lämmitysmuoto. Maalämmöstä huolimatta taloutemme sähkölasku muodostuu suurimmilta osin lämmityskuluista.
Talon laskennalliseen energialuokitukseen lämmitysmuodon valinta vaikuttaa merkittävästi. Energialuokkaa laskettaessa suositaan erityisesti uusiutuvilla energiamuodoilla lämmittämistä: sähkölämmöllä lämpiävässä talossa energialuokkaan vaikuttava kerroin on suurin. Uudiskohteissa luokituksen pitäisi yltää vähintään luokkaan C. Talomme energiatodistukseen on piirretty kirjain B (hyvin matala energiantarve tai passiivitalo). Luokan A saadakseen talolla olisi tullut olla myös omaa energiantuotantoa. Käytännössä energiatodistus ja sen täysin teoreettisiin laskelmiin perustuva energialuokka ei kerro koko totuutta kodin energiakulutuksesta eikä varsinkaan sitä, kuinka hyvin talo on rakennettu.
Rakennusurakkaa aloittaessamme kiinteistössämme oli vanha sähköliittymä, jonka sopimuksen saimme siirrettyä suoraan omiin nimiimme. Tällöin meidän ei tarvinnut tilata uutta sähköliittymää tontille, mikä säästi meiltä useita euroja. Vanhaan liittymään oli tehty myös sähkösopimus Fortumin kanssa. Myös tämä sopimus siirtyi nimiimme.
Juuri noihin aikoihin Fortumille oli tullut myyntiin Fortum Tarkka, pörssisähköön perustuva sähkösopimus, joka passaa mainiosti ympäristöstään ja taloudestaan tarkalle. Sähkön alkuperä on 100 % vesisähköä EKOenergiamerkinnällä. Sopimuksen saa myös 100 % aurinkosähköllä. Sähkösopimuksen mukana sai tuolloin myös etälaitteen, jolla seurata omaa päivittäistä sähkönkulutusta. Tämä laite on meillä edelleen todella tarkassa syynissä, vaikkakin Fortumilla on tullut markkinoille jo uudempia sovelluksia, joilla seurata oman talouden sähkönkulutusta.
Sähkönkulutuksen seuraaminen on yllättävän koukuttavaa. Viimeisen neljän vuoden ajan olemme lähes joka päivä katsoneet, onko sähkönkulutuksemme yli vai ali päivittäisen ”tavoitteemme”.
Suuressa omakotitalossa vuotuinen sähkölasku on pihistelemälläkin yllättävän suuri, mutta tekemällä fiksuja valintoja voi säästää helposti useita satasia vuodessa. Järkevällä kulutuksella on myös suuri merkitys ympäristön kannalta – asui sitten uudessa tai vanhassa talossa. Sama pätee niin kerrostalo- kuin omakotiasujiin. Helpoin tapa säästää sähkölaskussa on valita sähköntoimittajansa huolella. Yle Uutisten artikkelin mukaan tuntihinnoitteluun perustuva pörssisähkö on osoittautunut halvimmaksi vaihtoehdoksi. Kalleinta eli kiinteähintaista sähköä ostaa silti valtaosa suomalaisista.
Suurimmat säästöt syntyvät arjen valinnoilla
Vaikka sähkösopimuksen kilpailutuksella voi säästää, uskaltaisin silti väittää, että suurimmat säästöt syntyvät arjen valinnoilla. Rakentajalla ja remontoijalla on mitä parhain tilaisuus tehdä ratkaisuja, jotka oleellisesti vaikuttavat sähkön kulutukseen. Sähkölaskun suuruuteen ja energiankulutukseen vaikuttavat lämmitysmuodon ja ilmanvaihdon lisäksi kodin sähkölaitteiden määrä, ikä sekä omat elämäntavat. Vaikka laitteet ovat nykyään entistä energiatehokkaampia, on sähkönkulutus kasvanut mitä erilaisempien kodinkoneiden ja viihdelaitteiden myötä huomattavasti.
Muutamalla pienellä toimenpiteellä, ilman valtavaa elämänmuutosta, on mahdollista kuluttaa sähköä viisaammin. Käy lukemassa Fortumin sivuilta vinkkini helpoista sähkönsäästökeinoista ihan tavallisessa arjessa.
Hei, kuinka paljon sitä sähköä teillä siis kuluu per kk?
Fortumin sähkö vain on paljon kalliimpaa kuin monella muulla yhtiöllä. Ja niistäkin osalla löytyy ihan netissä mahdollisuus seurata päivittäistä sähkönkulutusta. Kilpailultansa sähkönne.
Ja mitkä olis ne muutokset jota tekisit toisin jos rakentaisit nyt?
Ei se viisaammin kuluttaminen paljoa auta, oma lasku Vattenfall-Elenialle on n. 27 euroa kuukaudessa ja tuosta 14 euroa siirron perusmaksu, 2,99 euroa myynnin perusmaksu. Näihin ei voi vaikuttaa, vaikken käyttäisi sähköä lainkaan.
Siis 27 eurosta lähes 17 euroa ovat perusmaksuja, joille ei voi mitään, ja siirron perusmaksua ei voi edes kilpailuttaa. Myynnin kilpailutus tarjoaa minimaalisen säästön, koska perusmaksut sielläkin identtisiä toimijasta riippumatta.
Loput tuosta 10 euroa erinäisiä veroja ja hyvin pieni osa itse kWH-käyttöä siirrolle ja myynnille. Oma käyttö on n. 70-80 kWh. Minulla ei ole televisiota, kotiteatteria, mitään sellaista mitä en tarvitse, silti maksan paljon sähkössä.
Ainoat sähkölaitteet, kannettava, liesi, imuri, silitysrauta, valaisimet pienessä rivitalokaksiossa, älypuhelin, jääkaappipakastin. Nyt kesällä ei tarvitse valojakaan pitää pahemmin, silti sähkölasku on lähes ennallaan.
On tyhmää, että päättäjät ovat myyneet sähköverkon ulkomaisille omistajille. Tuo Elenia ei ole vielä kallein. Carunan asiakkaat maksavat vieläkin enemmän. Sähköverkkojen myynti ulkomaisille sijoittajille on asia, minkä me maksamme nyt.
Sillä sähkö on Suomessa kallista, silloinkin kun et käytä sitä, perusmaksut ja verot maksat aina riippumatta siitä oletko käyttänyt vai et sähköä.
Meillä on mietinnässä uuteen taloon ekologisina vaihtoehtoina joko maalämpö tai puulämmitys yhdistettynä ilmalämpöpumppuun. Tutustun myös tuohon sähköratkaisuun ekomerkinnällä, en ollut siitä aiemmin kuullutkaan. Sähkönkulutusta olemme tottunutkin seuraamaan sekä tekemään pieniä sähkönsäästötoimenpiteitä arkiaskareissa.