HYGGEILYN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

*Hyggeilyn lyhyt oppimäärä” on toteutettu yhteistyössä Iittalan ja Suomen blogimedian kanssa.  

Mitäpä jos nukkuisit hieman enemmän. Tekisit asioita hieman vähemmän tai ainakin hieman hitaammin. Kuljemme kohti vuoden pimeintä ajanjaksoa, jolloin on oikeasti jo luonnostaankin tarve hieman hellittää. Suomalaiseen mentaliteettiin ei kuitenkaan järin helpolla istu ajatus hölläämisestä. Varsinkin kun monilla työpaikoilla on edessä vuoden kiireisin aika.  

Hidastaminen on ylellisyyttä, johon monella ei ole mielestään varaa. Kuitenkin tietoinen hidastaminen tarkoittaa oman hyvin voinnin kannalta samaa, kuin laittaisi rahaa pankkiin. Tähän ilmiöön pureutuu myös tanskalaisten käyttämä sana Hygge, joka perustuu henkilökohtaiseen hyvinvointiin ja hetkien jakamiseen rakkaiden kanssa. Kyse ei ole siis ole sapattivuoden pitämisestä, maalle muuttamisesta tai ammatin vaihtamisesta. Hygge syntyy, kun tekee jotain asiaa kiireettömästi, rennosti ja nautiskellen. Viime sunnuntaiaamuinen valon kajastus makuuhuoneen ikkunasta oli jotenkin erityisen hygge. Samoin se tunne, kun asettelin yksittäisiä leikkokukkia maljakkoon ja iloitsin siitä, kun kukat asettuvat juuri sopivan huolettomasti sikin sokin pitkin maljakon aaltomaisia reunoja ilman, että niitä tarvitsisi sitoa mitenkään erityisen taitavasti.

Jokainen meistä tietää sen tunteen, kun on käpertynyt kotisohvalle viltin alle. Pöydällä on höyryävän kuuma teekuppi tai kenties lasi viiniä. Kädessä on pala suklaata ja toisessa hyvä kirja. Valaistus on juuri sopivan pehmeä, kuten myös ympärillä olevat materiaalit. Tämä on juuri sitä, miksi hygge yleisimmin mielletään. Kukaan meistä ei kuitenkaan jaksa istuskella kotisohvalla vuorokauden ympäri, mutta se pieni hetki, jolloin on vaan juuri siinä nautiskellen ja unohtaaa velvoitteet ja epävakaan maailman, pyykkivuoret ja uhkaavat luonnonkatastrofit, on jotain mitä ei voi rahalla ostaa. Muun muassa edellä kuvatulla tavalla maailman onnellisimmiksi kansaksi rankatut tanskalaiset selviytyvät kaamosmasennuksesta. Tärkeää on tehdä aika-ajoin asioita, jotka tuottavat itselle mielihyvää. Mielihyvää voi tuottaa niin rentouttavan musiikin kuuntelu, ruusukultaisessa kulhossa olevat suklaapalat kuin siisti ja harmoninen ympäristö.

Hygge viittaa elämänasenteeseen, jolle on leimallista kiireettömyys, rentous, vaivattomuus ja pieniin arjen hetkiin heittäytyminen. Kyse on arkisista asioista, jotka antavat nautintoa: siisti koti, kierrätykseen menossa oleva lehtikasa huopakassissa, kaunis kattaus tai ystävältä lahjaksi saatu purkillinen itsetehtyä mysliä. Hygge ei siis tarkoita pelkästään takkatulen loimua, kynttilän liekin lepatusta, vilttejä ja villasukkia. Hyggen voi kohdata esimerkiksi kotona sunnuntaibrunssilla tai ravintolassa ystävän seurassa ihan vain siinä hetkessä, kun saa istua valmiiseen pöytään. Meno Kassi*
Teema Lautaset
Teema Tiima Lautaset*
Alvar Aalto -kokoelma Kulho, hiekka*
Iittala X Issey Miyake -mukit
Alvar Aalto -kokoelma Vaasi, valkoinen*
Nappula Kynttilänjalka, valkoinen
Lantern Kynttilälyhty, kupari*

Hyggeilyn suomalaiseksi vastineeksi on ehdotettu sanaa kotoilu. Kotoilu on sitä kaikkea puuhailua, mitä kukin meistä kotona harrastaa. Hyggeilyn kulta-aika on marras-joulukuussa, mutta hyggeillä voi myös läpi vuoden. Hyggestä ei kuitenkaan kannata tehdä suurta numeroa. Se tulee ikään kuin siinä sivussa. Ystäviä tavatakseen ei tarvitse siivota koko kotia ja kokata pöytää täyteen ruokaa. Tärkeintä on hauska ja välitön yhdessäolo.   Hyggeilyssä onkin kyse tietoisen hyvän olon tuottamisesta – ei vaan pelkästään itselle vaan myös muille.

Follow:

4 Comments

  1. Anonymous
    28 syyskuun, 2017 / 9:26 am

    Upeat kuvat, yksityiskohdat ja tunnelma <3

    • 29 syyskuun, 2017 / 7:52 am

      Lämmin kiitos <3

  2. 28 syyskuun, 2017 / 6:52 pm

    Hyggeä mun makuun.
    Ja wau mitkä kuvat jälleen, niin rakastan sun tyyliä. <3

    • 29 syyskuun, 2017 / 7:56 am

      Voi miten olenkaan otettu sanoistasi! Lämmin kiitos Mirella <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *