Kodin järjestäminen nyt korona aikaan on ollut erittäin ajankohtaista. Vallalla on myös selkeästi kaipuu yksinkertaisempaan elämään. Kaikenlainen kulutus ja liiallinen tavaran paljous ahdistaa. Tämä on mielestäni myös selkeä keskiluokkaistumisen merkki. Kun perustarpeet on tyydytetty, rahalla ja sillä hankituilla tavaroilla ei ole enää havaittavissa olevaa yhteyttä onnellisuuteen.
Tapasin jokin aika sitten ystäväni, joka oli äärimmäisen väsynyt siihen, miten omasta kodista oli tullut lepopaikan sijaan toinen työmaa. Koti, jonka tarkoituksena oli tarjota lepoa ja rauhaa sekä palauttaa raskaan työviikon päätteeksi, olikin muuttunut paikaksi, jota ei enää hallinneet asukkaat vaan tavara.
Ystäväni kertoi, että suurin ongelma oli tavarakasat, jotka seilasivat päämäärättömästi tilasta toiseen. Arjen pyörittäminen kaiken kaaoksen keskellä oli äärimmäisen kuormittavaa. Tilanne oli pikkuhiljaa johtanut myös todella lannistavaan kotihäpeään; hän ei kyennyt muistamaan, milloin oli viimeksi kutsunut ihmisiä kylään.
Tilannetta ei auttanut yhtään se, että kaaoksen ollessa pahimmillaan, päätyi hän useimmiten selailemaan Instagramia tai sisustuslehtiä inspiraatiota hakeakseen. Inspiraation sijaan seurauksena oli yleisemmin kasvava ahdistus; täydelliset kuvat kauniista kodeista tuntuivat olevan täysin saavuttamattomissa.
Unelmatilanne hänelle olisi ollut se, että koko koti olisi saanut kerralla kuntoon; kodin järjestäminen pikkuhiljaa ei innostanut . Mutta koska tavaraa oli yksinkertaisesti liikaa, oli vaikea hahmottaa, mistä edes aloittaa.
MITÄ JOS TAVARAA ON LIIKAA
Myös itselleni tämän hetkinen ihannekoti on sellainen, jossa ei ole turhia virikkeitä (tämä on seurausta vuosien saatossa kertyneestä uupumuksesta; ideaalitilanne väsyneenä on se, kun kotona ollessaan ei tarvitsisi tehdä yhtään mitään).
Ihanteen ja todellisuuden ristiriita on kuitenkin melkoinen. Työt (päivätyö ja sen lisäksi ilta- ja viikonlopputyöt omissa somekanavissani), lapsiperhearki, iso vasta valmistunut omakotitalo, piha ja lemmikit varmistavat sen, että puuhaa kyllä riittää.
Siispä ainoa keino selviytyä kuormasta on priorisoida, mikä on oikeasti ja aidosti tärkeää (jatkuva siivoaminen ja järjestäminen mielestäni vain ja ainoastaan ajan sekä energian tuhlausta).
En väitä, että tavaran karsiminen on ainut ehto rentouttavalle kodille. Joku voi elää suuren tavaramäärän ja kaaoksen kanssa ilman, että se vaikuttaa elämään. Itselleni kaaos on ongelma, sillä tasoille kertyneet tavarat ja epämääräiset kasat stressaavat ja kuormittavat arkea. Jos tavarat hallitsevat elämää, ei enää tee itselleen mieluisia asioita, eikä rentoudu kotona, koska mielessä pyörivät ne asiat, joita kotona pitäisi hoitaa ja siivota. Haluan hallita sotkua niin ettei sotku hallitse minua.
Meillä useimmilla on ainakin yksi taso, nurkka tai huone, joka toimii kaiken ylimääräisen tavaran keräilypisteenä. Tavarakasat eivät siis yleensä ole merkki laiskuudesta, vaan siitä, ettei tavaroille yksinkertaisesti ole tilaa.
Tilaa on mahdotonta löytää, jos säilytysratkaisut pursuavat valmiiksi tavaraa, jota ei oikeasti tarvitse. Käytössä olevat tavarat ja vaatteet eivät enää mahdu kaappeihin, ja siksi tavarat ovat aina hukassa, tai kasoina lattialla ja tuolien selkänojilla.
Turhasta roinasta voi kuitenkin olla yllättävän vaikea päästä eroon. Tähän on ainakin kaksi syytä: 1. tavarasta voi olla vaikea luopua tunne- tai muista syistä ja 2. tavara ei kelpaa kenellekään (eikä ekologisesti ajatteleva ihminen kippaa sitä kaatopaikalle).
Tavarapaljous aiheuttaa myös kuormittavan siivouskierteen. Likaisen pyyhkeen tai lakanan tilalle on helppo ottaa uusi, jos niitä on kaappi notkollaan. Tästä syystä likaisia pyykkejä ei tarvitse myöskään heti pestä. Kun tämä kierre jatkuu, alkaa kotiin ilmestyä kasoja.
Tästä syystä kodin järjestäminen on hyvä aloittaa luopumalla kaikista turhista tavaroista.
KODIN JÄRJESTÄMINEN KANNATTAA ALOITTAA TAVAROISTA, JOIHIN EI OLE TUNNESIDETTÄ
Suurimmalla osalla tavaroista ei ole mitään muuta kuin tunnearvoa ja vierailu paikallisella kirpputorilla tai kierrätyskeskuksessa saa ainakin minulla ahdistuksen nousemaan huippuunsa: mistä tämä kaikki tavara oikein on lähtöisin ja vielä tärkeämpää, mihin se on menossa?
Kulutuksen ja tavaramäärän vähentämisessä olennaista on kuitenkin vapaaehtoisuus. Pakotettuna ei kukaan halua luopua omastaan. On myös turhaa neuvoa ihmisiä olemaan kuluttamatta. Jos tarvitsee hyödyllisen esineen, se kannattaa hankkia.
Oman ostokäyttäytymisen ja sen takana olevia vaikuttimia kannattaa kuitenkin pohtia.
Kuluttaminen ei itsessään ole ongelma. Turhien tavaroiden ostaminen on.
Yksittäiset tavarat voivat olla kivoja, mutta tavarapaljous alkaa ennemmin tai myöhemmin ahdistaa.
7 VINKKIÄ KODIN PITÄMISEEN JÄRJESTYKSESSÄ
Kodin kaaoksen selättäminen vaati sen, että askareita tekee pikkuhiljaa, tehtävä kerrallaan ajatuksella “kaikkea ei tarvitse saada kerralla valmiiksi”. Tärkeintä on muistaa olla itselleen armollinen. Koti ei voi heti näyttää sisustuslehdistä tutulta minimalistin unelmalta.
- Aloita vain jostakin (vaikka lusikkalaatikosta). Kaikki on eteenpäin.
- Hillitse itsesi. Kaapeista ei kannata vetää kaikkea kerralla alas, sillä lattialle vuoreksi muodostunut tavaramäärä voi oikeasti lamaannuttaa ja viedä voimat ja innon karsimiselta.
- Koko vaatekaapin sängylle kippaamisen sijaan kannattaa käydä käsiksi yhteen kaappiin tai laatikkoon kerrallaan.
- Aloita tavaroista, joihin sinulla ei ole minkäänlaista tunnesidettä. Tällaisia ovat esimerkiksi suurin osa papereista, vanhat shampoopullot ja kosmetiikka.
- Pohdi, mitä oikeasti tarvitset ja mitä voit lajitella pois (vaikka tavara lähtee, ei muisto katoa).
- Varmista, että säilytettävillä asioilla on oma paikkansa, mihin sen voi käytön jälkeen palauttaa.
- Kun yksi nurkka siistiytyy, kasvaa motivaatio käydä muidenkin paikkojen kimppuun.
Hyviä vinkkejä ja on niin totta, että ylimääräinen tavara ahdistaa. Oli se tavara mitä tahansa.
Itse olen nyt siinä pisteessä siivouksessa, että pitäisi alkaa myymään. Se on mielestäni se suurin työ, johon kaikki siivousinto usein tyssää.
Nyt ajattelin myydä helpoimman kautta ja pitää kotikirppiksen, sillä ihan kaikkia Marimekkoa ja Iittalaa en haluaisi ilmaiseksi antaa eteenpäin, kun niistä on mahdollista saada muutama euro itselleen.😊 Jälleen koko postaus ihania kuvia täynnä.😊
Hei!
Tosi hyviä vinkkejä! Huomaan että etenkin nyt muuton jälkeen oma koti on täynnä epämääräisiä kasoja ja pusseja. Nykyinen vuokrakoti johon muutimme ei myöskään ole käytännöllisin säilytystilan suhteen joten tässä ainakin oppii miten tulevassa omassa kodissa järjestää fiksusti säilytystilat toimiviksi.
Saanko muuten kysyä miten monta neliötä teidän isossa tuvassa on? Kotinne on yksi kauneimmista mitä olen nähnyt ja tarjoaa niin paljon inspiraatiota omaa taloprojektia varten!😊😍
Hi Maja!
You have a very beautiful home, and I love your white and modern living-room and kitchen!
It´s like my dream home… haha! 😉
Have a nice day!
Laura
https://www.littlefew.com