”Hyvä vatsa, parempi mieli” on toteutettu yhdessä Suomen Blogimedian ja Fazerin kanssa.
Viime aikoina on ollut esillä useita teorioita, joiden mukaan vatsa on kehomme toiset aivot. Tutkimuksen mukaan vatsassa on 200 miljoonaa neuronia eli hermosolua. Monilla sairauksilla saattaa olla juurensa suoliston hermostoissa. On myös selvinnyt, että suolistomme hermosto vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen, valintoihin, arkuuteen ja rohkeuteen. Suolistossa elävät bakteerimme voivat myös olla osatekijä siihen, oletko iloinen, surullinen, masentunut tai stressaantunut. Silti vain harva tulee ajatelleeksi, miten voi itse vaikuttaa siihen, että suolistossa asuvat ystävämme voivat mahdollisimman hyvin.
Suomessa noin 5-16 % väestöstä kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS:stä (Irritable Bowel Syndrome). Pääoireita IBS:ssä ovat vatsakipu, turvotustaipumus, ilmavaivat sekä ummetus tai ripuli. Aiemmin puhuttiin ärtyvästä paksusuolesta, mutta nykykäsityksen mukaan kyse on koko suolistoalueen sairaudesta, johon voi liittyä myös ohutsuolta tai ylävatsaa koskevia oireita. Itse kuulun myös tähän joukkoon. Vaiva on toiminnallinen. Tämä tarkoittaa sitä, että suoliston toiminta on jostain tuntemattomasta syystä häiriintynyt, eikä sille löydetä selkeää elimellistä syytä. Tämän vuoksi ei myöskään tiedetä, miten sairauden voisi parantaa. Lohdullista kuitenkin on, että oireita voi hillitä FODMAP-hiilihydraattien rajoittamisella, probiootilla ja oikein valituilla kuituvalmisteilla.
Toiminnallinen vatsavaiva saattaa olla hyvinkin rajoittava ja vaikuttaa vahvasti elämänlaatuun. IBS:ssä on tyypillistä, että oireet vaihtelevat päivittäin ja viikoittain. Helpompaa, vähäoireista jaksoa seuraa vaikeampi jakso, jolloin oireita esiintyy tiheämmin. Kun vatsa ei voi hyvin, ei mielikään ole tasapainoissa. Oireiden hallinta pettää tyypillisesti esimerkiksi vaikeissa elämäntilanteissa ja muutoin epäsäännöllisen elämän aikana.
Ruokavaliolla on suuri merkitys oireiden lievittämiseen. Monet ravitsemuksen asiantuntijat ovat todenneet, että FODMAP-ruokavaliolla voidaan helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymää. FODMAP-ruokavaliossa vältettävien, rajoitettavien ja suositeltujen ruoka-aineiden määrittely kuitenkin vaihtelee yksilöittäin. Vältettävien ruoka-aineiden lista on pitkä, mutta tarkoitus ei ole missään nimessä karsia ruokavaliostaan kaikkia listalla esiintyviä ainesosia. Oman vatsan toimintaa kuulostelemalla oppii nopeasti, mitkä aiheuttavat itselle oireita.
Minulle pahimpia ovat sipuli, paprika ja ruis. Vaikeimpina aikoina kotimaisista viljoista lähinnä puhdas kaura on tarpeeksi vatsaystävällistä. Tämä on rajoittanut huomattavasti myös leivänsyömistäni. Samassa taloudessa kanssani asuu henkilö, joka laillani rakastaa
erilaisia herkkuleipiä ja jonka aamupala, välipala ja iltapala koostuvat
lähinnä leivistä. Useimmiten rouheista, rapeista ja niin tuoreista,
että taju meinaa lähteä jo pelkästä tuoksusta. Siinä on monesti ollut
tahdonvoima koetuksella, kun niin kovin tekisi mieli ottaa edes yksi
pieni siivu tuoretta ruisleipää!
erilaisia herkkuleipiä ja jonka aamupala, välipala ja iltapala koostuvat
lähinnä leivistä. Useimmiten rouheista, rapeista ja niin tuoreista,
että taju meinaa lähteä jo pelkästä tuoksusta. Siinä on monesti ollut
tahdonvoima koetuksella, kun niin kovin tekisi mieli ottaa edes yksi
pieni siivu tuoretta ruisleipää!
Suomalaisella on jotenkin kansanperintönä erittäin intohimoinen suhtautuminen ruisleipään. Valittiinhan se juuri Suomen kansallisruoaksi. Viime syksynä huomasin leipähyllyihin ilmestyneen Fazerin uuden tuotesarjan ”Parempi leipä”. Parempi leipä -merkillä merkittyihin leipiin kuuluvat tällä hetkellä Fazer Vatsaystävällinen -tuotteet (Ruis, Kaura ja Gluteiiniton) sekä Fazer Juuresleipä. Näistä eritoten Ruis säväytti syvästi. Ensimmäistä kertaa ruisleipä, jonka FODMAPien määrää on leivontamenetelmän eli uudenlaisen ruistaikinajuuren ansioista voitu pienenentää merkittävästi.
Fazer Vatsaystävällinen -leivät sopivat mainiosti myös herkkävatsaisille ja FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Leipähimon iskiessä on ollut helppo tarttua kaupassa tuttuun ja hyväksi havaittuun tuotteeseen ja kehitellä villimpiä voileipävisoita. Vatsaystävällisesti ja hyvällä omallatunnolla. Onhan syöminen aina ilo. Varsikin yhdessä syöminen. On mukavaa istahtaa herkkuleipämestarin valmiiksi katettuun pöytään ja vaihtaa kiireettä päivän kuulumiset. Siinä saa rauhan niin vatsa kuin mieli!
Luulen, että vaikka olisi mitä ruokarajoituksia en pystyisi vastustamaan tuon näköisiä leipiä. Kauniita!
Leipä on siitä kiitollinen, että oikein tuoreena se maistuu melkeinpä ilman mitään päällisiä ja päällisten kanssa sen voi nostaa sitten aivan eri tasolle arkisista juustoleivistä ruokaisiksi gourmeeleiviksi. Ja päällisten määrä on kyllä niin rajaton, että onneksi myös tällaiset ruokarajoitteiset löytävät sopivat vaihtoehdot 😉
Mistähän se johtuu, että tuota vatsaongelmaa on niin monella? Itse kävin otattamassa laktoosi -ja keliakiakokeet, että tulee vähän selvyyttä mistä turvotus johtuu, joka on tullut itselle ihan vastikään. Toinen mitä lääkäri sanoi, että ne superfoodit voi jättää pois ja syödä ihan kotiruokaa:)
Vatsaongelmia tuntuu tosiaan olevan yhdellä jos toisella. Prosessuidut ruoat lienee yksi syy. Sitten tosiaan nämä toiminnalliset vaivat, jotka voivat laueta esimerkiksi jonkun sairastetun ärhäkän vatsataudin jäljiltä. Geeneillä, lääkehoidoilla, liian steriliilillä ympäristöllä ja ruokavalion kapeutumisella saattaa olla myös näppinsä pelissä. Suurinta osaaei kuitenkaan voida varmasti selittää.
Ehkäpä tärkeintä olisi se, ettei kavenna turhaan omaa ruokavaliotaan vaan syö puhtaasti ja terveellisesti. Juurikin ihan sitä kotiruokaa 🙂 Itsellä myös stressi vaikuttaa todella paljon vatsan toimintaan. Tästä syystä en viitsi ottaa kaikenmaailman ruokahifistelyistä ylimääräistä stressiä. Vältän niitä muutamaa ainesosaa, jotka eivät itselle sovi ja muuten yritän syödä mahdollisimman rennosti ja monipuolisesti.