BETONIN NÄKÖISTÄ PINTAA | MICROSEMENT

Sauna alkaa viimein olla siinä pisteessä, että lauteet vain paikoilleen ja töpseli seinään. Kuluneen viikon aikana saimme liipattua saunan ja pesuhuoneen lattiaan mikrosementtipinnoitteen. Saunaosaston lattian teimme vesieristettä lukuun ottamatta täysin itse. Harjoittelimme toteutusta vessaan tulevaan tasoon ja tämän jälkeen liippasimme mikrosementit lattialle vuoron perään, jotta saisimme jäljestä mahdollisimman elävän.

Märkätiloissa mikrosementtipinta tehdään aina vesieristeen ja pohjalaastin päälle. Mikrosementtilaasti valmistetaan sekoittamalla oikeassa suhteessa jauheosa ja nesteosa. Oikeat sekoitussuhteet kannattaa aina tarkistaa maahantuojalta. Mikrosementtipinta kuivuu erittäin nopeasti ja massaa kannattaakin sekoittaa suhteellisen pieni määrä kerrallaan. Kun puhutaan alle millin kerrosvahvuuksista, menekki on todella pientä.

Ensimmäisen kerroksen jälkeen poistetaan lastalla liipan jäljet ja muut kokkareet ja pinta harjataan kevyesti. Mikrosementtikerroksia tehdään minimissään kolme. Pinta on valmis, kun se miellyttää omaa silmää. Tämän jälkeen pinta käydään vielä läpi 240 hiomapaperilla, pyyhkäistään kevyesti ja kun lattia on kuivunut pesun jäljiltä, päästään lakkaushommiin. Lakkakerroksia lattiaan tulee yhteensä noin viisi.

Mikrosementtipinnoitteen tekeminen oli yllättävän helppoa ja onnistui hyvin tällaisilta amatööreiltäkin. SBL:n mikrosementti micromortero soveltuu sekä kodin kuiviin että märkätiloihin ja sitä voidaan käyttää niin seinissä, katossa kuin lattiassakin. Mikrosementillä voi pinnoittaa myös esimerkiksi keittiön tasot, kylpyammeen, oven tai pöydän pinnan. Pinnoituspuuhissa oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.. Itse tehdyn mikrosementtilattian neliöhinnaksi tulee noin 30 – 60 euroa (sis. värillisen mikrosementin ja lakan).

Jos haluaa kotiinsa betoninnäköistä pintaa, niin tässä on siihen oiva vaihtoehto.

Follow:
Share:

38 Comments

  1. 13 helmikuun, 2015 / 4:06 pm

    Tosi kivan näköinen. Mä laitatan tätä joku päivä meidän kylpyhuoneen ruman kaakelin päälle.
    Mukavaa viikonloppua.

    • 14 helmikuun, 2015 / 6:47 pm

      Vanhan kylpyhuoneen remontti onnistuu tällä tuotteella kyllä sangen kustannustehokkaasti. Mikäli vesieristeet ovat kunnossa, niin ei kun vain mikrosementti vanhojen laattojen päälle. Voisi olla aika tyylikäs myös keittiön välitilassa, mikäli esimerkiksi vanhat kaakelit eivät miellytä.

      Ja kiitos samoin, oikein mukavaa viikonloppua!

  2. 13 helmikuun, 2015 / 9:36 pm

    Hei,
    Kiitos paljon, tämä oli hyvä kirjoitus kun meillä on vielä hakusassa tuo lattiamateriaali ja luulin että weber design betonilattia on ainut jota voi itse tehdä. Kiinostaa kyllä todella paljon tämä materiaali. pitääpäs olla yhteydessä tuonne SBL.
    Otitko selvää etukäteen että kuinka helposti tuo lattia naarmuuntuu ja miten kestää esim keittiössä, imeekö rasvatahroja?

    Karolina // koti7.blogspot.com

    • 14 helmikuun, 2015 / 6:54 pm

      Silloin kun selvittelimme lattiavaihtoehtoja, ei tuo Weberin Design käynyt märkätiloihin. Tämä sulki meiltä heti tuon vaihtoehdon. Talossamme on vastaava mikrosementtipinnoite, kun minkä teimme saunatupaan. Lattia on kovuudeltaan kaakelin ja parketin välimaastossa. Meillä ottaa välillä 40-kiloinen koira aikamoisia kierroksia eikä lattiaan ole tullut naarmuja. Mikäli jotain terävää kuitenkin putoaa lattialle, saattaa siitä irrota pieni pala. Siinä mielessä mikrosementtilattia on ikuinen, että paikkaukset voi tehdä hiomalla vaurioitunut kohta, lisäämällä koloon mikrosementtiä ja lakka päälle 🙂

      Olemme jonkin verran kuulleet noista rasvatahroista betonilattialla, mutta omakohtaista kokemusta rasvan imeytymisestä ei ole. Meillä kupsahti oliiviöljypullo keittiön laatikossa nurin ja eikä tuostan litran öljyvahingosta jäänyt lattiaan tahran tahraa. Joku mainitsi kuitenkin blogissamme, että vauvaöljystä olisi jäänyt heidän kodinhoitohuoneen lattiaan öljyläikkiä. En tosin tiedä, mikä pinnoite heillä on..

    • 16 helmikuun, 2015 / 6:06 pm

      Kiitos paljon kattavasta vastauksesta. Laitoin jo tarjouspyyntöä ja pyysin työohjetta SBL. Kiinostaa todella paljon ja mukava kuulla että teillä on hyvät kokemukset kun monta lattiaa olen jo käynyt katsomassa ja suurimmassa osassa on ongelmana nuo rasvatahrat ja naarmut.

    • Anonymous
      17 helmikuun, 2015 / 2:08 pm

      Toivotaan Karolina, että tämä olis hyvä vaihtoehto! Kuulostaa samanlaiselta käytössä, kuin meidänkin lattia. Ainut että meillä on lapsilta tippuneet ja lattialle jääneet muruset jättäneet rasvatahroja. Mutta uskoisin ettei meilläkään esim öljy heti pyyhittynä mitään jättäisi.
      -kaisa

    • 17 helmikuun, 2015 / 2:36 pm

      Hei Kaisa! Minua kiinnostaisi kovasti, minkä valmistajan lattia teillä on? Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää, millä lattianne on lakattu ja kuinka monta kerrosta?

    • 17 helmikuun, 2015 / 3:01 pm

      Olen haastatellut jo useita betonilattian omistajia ja ainakin Betonic lattioihin tulee koloja ja rasvatahroja. Weberistä vastasivat että voi tulla myös heidän lattiaan. Siksi olinkin jo luopunut ajatuksesta että laittaisin betonilattiaa juuri keittiöön missä se olisi kaikista käytännöllisin. Soitin sbl ja juttelin heidän kanssaan ja sanoivat että polyuretaani lakka voitaisiin laittaa meidän "suurperheessä" keittiöön esim 7 kertaa ja uusia tarvittaessa esim 5-10v kuluttua. Lakka estää rasvan imeytymisen betoniin. Mustikkasoppa ei jätä jälkeä jos se pestään 2vk sisään pois….
      Minuakin kiinostaa mikä materiaali teillä on Kaisa?

    • Anonymous
      18 helmikuun, 2015 / 9:05 pm

      Lisäyksenä vielä. Selvitin tuon lakka-asian. Meillä on nyös polyuretaanilakka kahteen kertaan laitettuna. Ja se ei valitettavasti toimi lapsiperheessä 😔
      -kaisa

    • 18 helmikuun, 2015 / 9:43 pm

      Lakkakerrosten tarkoitus on suojata lattiaa. Esimerkiksi SBL:n ohjeiden mukaan lakkakerroksia tehdään polyuretaanilakalla viisi. Hyvin on kestänyt meillä vaikka minkälaiset rallit ja spurtit 🙂

  3. 14 helmikuun, 2015 / 9:31 am

    Minuakin kiinnostaisi laitattaa pinnoitetta meidän laattalattioille; niillä kun on päällystetty eteinen ja olohuone. Kestäisikö tuo kovaa kulutusta? Koirataloudessa pitää aina miettiä tuota kestävyyttä.

    • 14 helmikuun, 2015 / 6:56 pm

      Meillä on lattia kestänyt hyvin 40-kiloisen koiran spurtit ja kaahaukset 🙂

  4. 14 helmikuun, 2015 / 10:17 am

    Hei, kiitos tästä infosta! Tuleeko pinnoitteen paksuudeksi tosiaan vain se vähintään 3mm? Meillä on kellarissa laattalattia, josta en pidä ja olen miettinyt sen maalaamista (edelleen jäisi laatan näköiseksi) tms. Mutta voisikohan tollainen pinnoite toimia laatan päällä? Koko lattian vaihtaminen (alla lattialämmitys) tuntuu tähän saumaan liian isolta ja kalliilta urakalta. Puolen sentin lattian korotus kun ei haittaisi ovien avautumista tms, joten tuo mikrosementti vaikuttaisi yhtä helpolta ratkaisulta kuin maalaus. 🙂

    • 14 helmikuun, 2015 / 6:59 pm

      Vanhan laattalattian pinnoittaminen onnistuu tällä tuotteella. Laattojen päälle karkeampi mikrosementti (Crueso) tasoitteeksi ja tämän päälle sitten kolme, tai niin monta kerrosta, kunnes on lopputulokseen itse tyytyväinen hienojakoisempaa mikrosementtiä (micromortero) sekä lakkaus.

  5. 14 helmikuun, 2015 / 2:18 pm

    Siitä tuli upea! Minuakin kiinnostaa tuo mikrosementti, sitä varmaan voi laittaa myös laattojen päälle.. Ihanaa ystävänpäivää ! ♥

    • 14 helmikuun, 2015 / 7:01 pm

      Tällä on tosiaan helppo tehdä uudennäköistä pintaa vaikka vanhojen laattojen päälle. Ihanaa ystävänpäivää myös sinulle Johanna ♥

  6. 14 helmikuun, 2015 / 7:25 pm

    Pikkuhiljaa alkaa uskomaan, että sauna tosiaan valmistuu. On sitä kyllä väkerrettykin 🙂

    Sydämellinen kiitos, kun linkkasit. Minun pitäisi kai pikkuhiljaa taipua ja laittaa kaikkiin kuviini kissan kokoinen vesileima!

  7. Anonymous
    17 helmikuun, 2015 / 6:05 am

    Hei, kaunista tulee. Mitä lakkaa laitatte mikrosementin päälle?

    • 17 helmikuun, 2015 / 6:24 am

      Lakkasimme lattian polyuretaanilakalla.

  8. Anonymous
    19 helmikuun, 2015 / 6:14 am

    Hei! Onko blogisi ulkoasu luotu bloggerissa? Kivan näköinen:)

    Miia

  9. Anonymous
    20 helmikuun, 2015 / 11:57 am

    Aivan mahtava, sanoisi K-Kauppias. Onko teillä sama lakka saunatuvassa mikrosementissä ja tuolla varsinaisen talon puolella? Kuinka monta kerrosta te lakkaa laitoitte?

    Me olemme miettineet Weberin Casaa mutta hitusen hirvittää tuleeko lopputuloksesta liiankin eläväisen näköinen pigmenttieroineen ja levottomine liippoineen.

    Kiitos taas inspiraatiosta. Toivottavasti kesällä pääsee seuraamaan myös pihatöitä, ideoita kaivataan silläkin saralla.

    /W

    • 23 helmikuun, 2015 / 5:46 pm

      Talomme mikrosementtipinnoitteen ja lakkauksen toteutti Designbetoni. Meille tuo Weberin Casa ei sopinut, koska ainakaan tuolloin se ei käynyt märkätiloihin. SBL:n mikrosementtiä oli todella helppo työstää, joten tuota voimme suositella myös tee-se-itse toteutuksena!

      Pihatöitä olisi tiedossa kasapäin, joten eiköhän varmasti myös sieltä synny juttua.

  10. Anonymous
    26 helmikuun, 2015 / 9:53 am

    Hienon näköinen! Oletko tyytyväinen värivalintaan? Olen itse laittamassa tätä pinnoitetta wc-tilan seiniin ja lattiaan. En vaan osaa päättää Platan ja tummemman harmaan välillä. Näissä kuvissa tämä vaaleampikin näyttää kyllä hyvältä!

    E

    • 1 maaliskuun, 2015 / 3:14 pm

      Olemme todella tyytyväisiä tuohon Plataan. Pähkäilimme myös tummemman harmaata, mutta halusimme lopputuloksen olevan mahdollisimman lähellä vaaleaa betonin sävyä.

  11. 1 huhtikuun, 2015 / 12:23 pm

    Heippa!
    Täälläkin on kuumeiset lattiamietinnät käynnissä, kun aikaisemmin ensimmäisenä listalla ollut Weberin Casa oli rakennusmessuilla nähtynä pettymys. Märkätilat toteutamme mikrosementillä, ja nyt olemme siis (ehkä) laajentamassa sitä koko talon lattioihin. Sävyissä olemme päätymässä juurikin Plataan, eikä vähiten näiden kuviesi ansiosta 🙂 Voisitko siis vielä kertoa, onko näissä kuvissa lattia käsitelty jo lakalla? Kiinnostaisi nimittäin tietää miten paljon lakkapinta sävyä tummentaa.

    • 8 huhtikuun, 2015 / 3:56 pm

      Weberin Casa oli omaan makuumme liian "muovisen" näköinen. Lisäksi se ei ainakaan tuolloin soveltunut märkätiloihin.. Lakka tummentaa tai ns. syventää jonkin verran mikrosementtipintaa ja tuo esimerkiksi liipan jäljet selkeämmin esiin. Plata pysyi kuitenkin juuri oikean vaaleana myös laukkaamisen jälkeen 🙂

  12. Anonymous
    8 huhtikuun, 2015 / 11:07 am

    Mekin testailimme Plataa esimerkkinne kannustamana. Teillä tuo pinta näyttää tyylikkään rauhalliselta. Meillä tuli painettua liippiä ehkä liikaa sillä tummia "palamisjälkiä" jäi jonkun verran näkyviin. Jonkun mielestä nekin voivat olla ihan hienoa eloisuutta mutta tavoitteena meillä on päästä enemmän tuohon teidän jäljen suuntaan.

    Oliko teidän lakka matta? Onko se todella matta kun yksi tuttu arkkitehti sanoi että noissa polyuretaanilakoissa on aina kiiltoa?

    Terkuin,

    W

    • 8 huhtikuun, 2015 / 3:50 pm

      Mikrosementtikerroksia voi lisätä niin monta kuin vaan ikinä kehtaa. Tai on niin sanotusti lopputulokseen tyytyväinen 🙂 Me harjoittelimme kovasti tuota liippaamista jo raksa-aikana ja saunatilan lattian kerrokset teimme vuoronperään, jottei yhden tekijän kädenjälki erottuisi liikaa. Talossamme oleva lakka oli huomattavasti matanpaa kuin SBL:n. Mattasimme saunantuvan lattiapinnan vielä viimeisen lakkakerroksen jälkeen hieromalla sitä erittäin kevyesti karhunkielellä.

  13. 16 huhtikuun, 2015 / 10:17 pm

    Meillä mikrosementtiä ei saatu toimimaan kylppärissä. Sitä yritettiin asentaa kolmeen kertaan eri rakennusalan ammattilaisten toimesta ja remontin alusta asti SBL:n ohjeilla, mutta joka kerralla lattiasta tuli niin pehmeä, että esim. penkillä istumisesta jäi siihen näkyviä painaumia ja kynnelläkin sai pienen viivan aikaan. Lisäksi kaikkien kolmen lattiakaivon ympäriltä vesi tummensi pinnoitetta rumasti, niin että näytti kuin olisi sattunut vesivahinko – jokaisen asennuksen jälkeen. Seinissäkin on tummumisongelmaa suihkujen kohdalla.

    Meille ei selvinnyt kunnolla ongelman varsinainen syy, mutta kun vesieriste on tehty sertifioidusti ja siitä eteenpäin menty SBL:n ohjeilla, niin en tiedä mitä pitäisi ajatella. Viimeisellä kerralla korjauksen teki jopa yksi heidän koulutuksia pitävästä porukasta. SBL:n edustaja kutsui minua mm. puhelimessa idiootiksi, kun ehdotin ihan asiallisesti yhteisenä kustannuksena tavarantarkastusta.

    Asiaa selvitettiin puolisen vuotta ja nyt teimme päätöksen laatoittaa itse kylppärin. SBL ei korvannut meille mitään kuluja, joita mikrosementistä meille tuli, mutta katsotaan nyt vielä, mitä kuluttajariitalautakunta suosittaa.

    Haluan vain jakaa tämän kokemuksen koska olemme todella pettyneitä meidän remonttiin. Ilmeisesti muilla on mikrosementit toimineet paremmin?

    • 26 maaliskuun, 2018 / 5:53 am

      Mitenkäs tässä kävi :0 aikamoista palvelua Sbl.ltä..

    • 8 huhtikuun, 2018 / 10:09 am

      Pari vuotta käsittelyssä meni, mutta kuluttajariitalautakunta suositti lopulta asennuskulujen korvaamista. SBL kyllä maksoi korvauksen määräajan päätyttyä, niin ei joutunut mustalle listalle.

      Nythän SBL:llä näyttääkin olevan jo tarkempaa ohjeistusta sekä listattuna mitä kaikkia ongelmia mikrosementin kanssa voi tulla verrattuna laatoitukseen, esim tuo lattiakaivon tummuminen yms..

  14. 19 marraskuun, 2015 / 9:24 am

    Jotta pinta ei jäisi huokoiseksi (ja aiheuttaisi kuivumisesta johtuvia halkeamia ja värin muuttumista), mikrosementtiä tulisi laittaa ohjeiden mukaisesti kerroksittain hyvin ohut määrä, jolloin siitä tulee samalla hyvin tiivistä.

  15. Anonymous
    4 elokuun, 2016 / 12:59 pm

    Moi! Löysin blogisi juuri (nimenomaan tolla mikrosementtihaulla, kuten jossain kohdin mainitsitkin että moni tänne löytää ;). Todella kiinnostunut olisin saamaan omaan kotiini jotain betoni (mikrosementti) pintaa! Ja tämä sun blogi muutenkin ajaa hyvin paljon samaa tyyliä mistä itsekin tykkään! Siispä olen miettinyt, että minkä verran mikrosementti maksaa verrattuna esimerkiksi laattoihin? että jos laatoittaa kylppärin lattian versus vetää tolla sementillä…? Kiitos jos viittit vastailla 🙂 T. Eppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *