KADONNEEN UNEN METSÄSTYS


”Kadonneen unen metsästys” on toteutettu yhteistyössä Familonin ja Suomen Blogimedian kanssa.

Joku on mennyt unirytmissäni pahasti sekaisin. Kirjoitan tätä tekstiä kahden tunnin yöunilla. Päässä on miljoona ajatusta, mutta kaikki ovat yhtenä puuroisena mössönä päässäni. Kuinka tässä nyt näin kävi?

Olen aina ollut herkkäuninen. Tai no, jos rehellisiä ollaan, niin silloin kun olen unessa, voisi pääni vieressä puhallella vaikka pasuunaan. Eikä paljon haittaisi! Herkkäunisuudella tarkoitan sitä, että välillä minulla on kausia, jolloin on vaikea nukahtaa. Ja toisinaan taas kausia, jolloin herään neljän aikoihin aamuyöstä eikä uni enää tule silmään. Useimmiten yhdistän nämä unihäiriöt jollain lailla stressaavaan elämäntilanteeseen. Joko on liian paljon meneillään tai sitten jokin ratkaisematon asia painaa mieltäni ja valvottaa.

Tällä hetkellä elämäntilanteeni on kuitenkin kaikin puolin tasapainoinen. Jostain kumman syystä silti herään muutaman tunnin unien jälkeen ja saatan valvoa aamu kuuteen saakka. Tämän jälkeiset pienet torkut eivät pidemmän päälle riitä pitämään ihmistä kovin pitkään toimintakuntoisena. Arkiasiat hoituvat rutiinilla, mutta vaativat aikamoista ponnistelua, jotten jäisi aika ajoin tuijottelemaan tyhjin katsein eteeni tekemättä yhtään mitään. Autoilla ajaessa tämä olisikin pahin mahdollinen vaihtoehto.

Koska olen aikaisemminkin ollut tilanteessa, jossa uni on syystä tai toisesta kaiteissa, olen yrittänyt osaltani vaikuttaa niihin asioihin, jotka liittyvät positiivisesti unen laatuun. Koska sängyssä viettää kolmasosan elämästään, on ensiarvoisen tärkeää panostaa laadukkaisiin patjoihin. Meillä on onneksi mahdollisuus pyöriä unettomana myös alakerran sängyssä, jotta vieruskaverin uni ei olisi viikkotolkulla oman toikkaroinnin takia yhtä häiriintynyttä. Hyvän patjan lisäksi juuri oikeanlainen tyyny on tärkeä petikaveri. Sillä, missä asennossa nukkuu, on erittäin suuri vaikutus siihen, millainen tyyny on juuri itselleen sopivin. Mikäli jostain syystä edelleen uni karttaa silmää, on sängyssä mukavampi odotella unta kauniissa ja puhtaissa lakanoissa, rauhallisessa ympäristössä ja vaikkapa hyvään kirjaan syventyen.

Tulevana viikonloppuna on mahdollisuus pistää petiasiat kerralla kuntoon Familonin osastolla (6K109) Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä I Lome Me -messuilla. Itse ajattelin käyttää tilaisuuden hyväksi ja käydä osastolla henkilökohtaisessa uniasentoanalyysissä (uniergonomian asiantuntija, toimintaterapeutti Kaija Lamberg pe klo 15-17, la 13-15 ja su 13-15). Hääräilen myös tulevana lauantaina 22.10 kello 11 Familonin messuosastolla ja teen yhdessä kanssanne kuvissa näkyvän petauksen, johon valitsin suosikkituotteeni. Petaukseen valitsin syksyn kauneimman sävyiset, tummanharmaat ja valkoiset kivipestyt pellavat, graafisen Ruutu-pussilakanasetin ja kauniisti tikatun vaaleanharmaan päiväpeitteen. Muhkeaan, struktuuripintaiseen torkkupeittoon on ihana kääriytyä päiväunille, jotka ovat totisesti tulleet tässä taloudessa viime viikkoina tarpeeseen. Myös sinä voit tehdä osastolla oman petauksesi ja osallistua petauskisaan. Jakamalla kuvan valmiista petauksesta tunnuksella #munfamilon, olet mukana kisassa, jossa voit voittaa valitsemasi pussilakanasetit, Roosa nauha -tyynyt sekä Roosa nauha -peitteet kahdelle.

Ennen viikonloppua tässä on vielä muutama yö aikaa etsiä hyvää unta. Kaipaisinkin teiltä vinkkejä, millä saavuttaa hyvä uni. Tilanne on jo sen verran akuutti, että kaikenmaailman poppaskonstitkin otetaan ilolla ja kiitollisuudella vastaan!

Follow:

13 Comments

  1. 19 lokakuun, 2016 / 5:51 pm

    "Kaipaisinkin teiltä vinkkejä, millä saavuttaa hyvä uni……kaikenmaailman poppaskonstitkin otetaan ilolla ja kiitollisuudella vastaan…"

    Näin lämmityskaudella (ja kesäkaudellakin jos on viilennyslaitteet) voi helposti säätää makuuhuoneiden lämpötiloja. Itse olen nyt laittanut talon lämmityksen yöksi kokonaan pois päältä. Viileässä on niin mukava ja hyvä nukkua, vaikka ei talo nyt ihan telttalämpötiloihin jäähdykään.

    Lämpöpumppu lähtee taas ajastetusti käyntiin aamulla klo 5:00. Jolloin aamulla on taas mukava herätä lämpöiseen taloon.

    Myös kuntosaliharrastus auttaa saamaan unen päästä kiinni – jos ei rehki liian myöhään illalla. Armeija-aikoina oli joskus niin väsynyt, että saattoi nukahtaa ihan istuaallenkin… 🙂 Mutta reipas liikunta ja raikas ulkoilma auttoivat siis silloinkin!

    • 5 marraskuun, 2016 / 3:22 pm

      Lämmin kiitos vinkeistä. Tuo lämpötilan säätö on loistovinkki! Mikäpä sen turhauttavampaa kuin pyöriä kuumassa sängyssä ja kääntää tyynystä jatkuvasti sitä viileämpää puolta päätä vasten. Kevyt kuntoilu ja reippailu on myös oivat vinkit. Ainakin unenpäästä saa paremmin kiinni, kun on reippaillut iltalenkin koirien kanssa.

  2. 19 lokakuun, 2016 / 7:09 pm

    Ne tavanomaiset olet varmaan kokeillut. Olen kuullut jollakin uniluennolla "itämaisesta ajatusten puhdistuksesta". Tehosta en itse osaa sanoa, mutta meillä tämä on jäänyt lasten iltarutiineihin, jota he rakastavat. Harjalla, joka osuu päänahkaan saakka, harjataan edestä taakse useaan kertaan, sitten takaa eteen, vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle. Ja eikun pää ajatusvapaana tyynylle :).

    • 5 marraskuun, 2016 / 3:25 pm

      Meiltä löytyy myös sellaine vispilän näköinen laite, jolla voi painella päätä. Ihan rentouttavaa! Tuo teidän perheen iltarutiini kuulostaa niin ihanalta, että ihan hymyilyttää. Voi kuinka kaunis yhteinen tapa puhdistaa päivän ajatukset päästä ja painua levollisille unille <3

  3. 19 lokakuun, 2016 / 7:16 pm

    Mika antoikin hyviä vinkkejä 🙂 Raikas viileä huone ja sopivan rasittava liikunta auttaa unen saamisessa. Olen ite samanlainen, että jos on ns.stressitila, niin nukun tosi levottomasti yöt…muuten nukun kuin tukki. Ihania tekstiilejä olet valinnut makuuhuoneeseen, ihana lämmin ja kodikas tunnelma. Toivottavasti saat peremmin ensi yönä nukuttua ja muista nälkäisenä ei kannata nukkumaan mennä 🙂 Mulla kiva kolme asiaa postaus blogissani, käyhän kurkkaan ja tee siekin. Olisi kiva kuulla vastaukset näihin 🙂 Tämä ollut jo useammassa blogissa.

    • 5 marraskuun, 2016 / 3:27 pm

      Tuo nälkäisenä nukkumaan meneminen on kyllä suuren luokan virhe. Täällä on jopa herätty joskus nälkään! Siinä sitten banaaninhakureissun kautta takaisin pehkuihin 🙂 Se on muuten jännä, että se stressi voi salakavalasti alkaa oireilla juuri tuolla unettomuudella. Ennen kuin edes tajuaa olevansa stressaantunut..

  4. Anonymous
    19 lokakuun, 2016 / 7:28 pm

    Suosittelen semmoista kirjaa kuin Hyvää yötä – apua univaikeuksiin (kirj. Soili Kajaste & Juha Markkula). Se käsittelee aihetta hyvin laajasti (ehkä vähän liiankin välillä mutta ainahan voi pomppia yli) ja antoi ainakin itselleni hyvin vinkkejä miten saada unen päästä helpommin kiinni. Kiva että otit aiheeksi tämän ja kerroit myös omakohtaisia kokemuksia. Niin ja ihania kuvia, taas kerran!

    • 5 marraskuun, 2016 / 3:28 pm

      Kiitos kirjavinkistä. Tämä meni heti lukulistalle!

  5. 20 lokakuun, 2016 / 6:58 am

    Valitettavan tuttu aihe. Omalla kohdalla univaikeudet heijastelevat vahvasti juuri mainitsemaasi stressitilannetta. Kun pää käy ylikierroksilla, ei uni kestä aamuun asti. Olen saanut helpotusta tietoisilla rentoutus- ja meditaatioharjoituksilla ennen nukkumaan menoa, ei vaadi mitään monimutkaista ohjelmaa vaan lyhytkin hetki riittää. Lisäksi pidän yöpöydällä muistikirjaa ja kynää, kun huolet painavat yöllä niin ne voi kirjata ylös ja mieli rauhoittuu. (Ylensä asiat näyttävät aamulla ihan toisenlaiselta.) Tsemppiä!

    • 5 marraskuun, 2016 / 3:30 pm

      Täällä on kokeiltu kaikkia vinkkejänne ja unitilanne on alkanut pikkuhiljaa helpottaa. Tuo muistikirja ja kynä yöpöydällä oli kyllä kullanarvoinen oivallus <3

  6. Anonymous
    20 lokakuun, 2016 / 6:56 pm

    Lapsena jos ei uni tullut, niin mummo keitti lämmintä maitoa ja siihen kaakaota. Sitten murennettiin tuoretta pitkopullaa paksu siivu sekaan. Auttoi aina. Aikuisena olen nukahtanut rentoutusharjoitukseen, jossa aloitetaan varpaista, nilkoista, jne. ja ajatellaan koko keho vähitellen rennoksi. En ole ikinä päässyt loppuun 🙂

    • 5 marraskuun, 2016 / 3:31 pm

      Kaakao toimii edelleen tässä osoitteessa unijuomana 🙂 Lähdin myös pitkästä aikaa pilatekseen, joka jollain kumman tavalla rentouttaa myös pääkoppaa mukavasti.

  7. 7 marraskuun, 2016 / 8:10 pm

    Kun tiedän, että käyn ylikierroksilla ja nukahtaminen saattaa tuottaa vaikeuksia, painava peitto auttaa tässä. Lataan päälleni parikin paksua täkkiä tai tyynyjä, ihan vain turvallisuuden tunnetta tuomaan. Tämä auttaa usein rauhoittumaan. Olen kuullut, että esim. joillain lapsilla positiivisena rauhoittumiskeinona käytetään painopeittoja, uskon kyllä peiton voimaan 😀

    Tarvittaessa myös käytän silikonisia korvatulppia, jotka antavat minulle tunteen siitä, että en hätkähdä tai herää mihinkään turhaan. Tämäkin jo ajatuksena auttaa unen tuloon.

    Lisäksi tykkään nukkua ns. turvallisessa sopessa tai paikassa. Voi kuulostaa aika mielenkiintoiselle, mutta tämä on todistettu 😀 Esim. sänky sijoitettuna seinän viereen tuo turvaa.

    Lisäksi liikuntaa ja vähemmän ruutua auttaa itselläni. Omalla kohdalla rentouttavinta on pitkäkestoinen ja matalasykkeinen liikunta hyvissä ajoinen ennen unta.

    En juo juurikaan kahvia ja olen korvannut kahvin teellä, tuntuu että tämä myös on vaikuttanut positiivisesti uneen.

    Kai se menee niin, että kun itseään ja reagointityyliään oppii tuntemaan paremmin, myös uni tulee hyvin. Minulla on nyt takana todella pitkä hyvä kausi unien kanssa, aina ei kyllä ole ollut näin.

    Hyviä unia ja uskon kyllä, että pian se rytmi taas löytyy!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *