VINKKEJÄ KODIN VALAISTUKSEN SUUNNITTELUUN

1. Milloin kodin valaistus kannattaa suunnitella?

Kodin valaistuksen suunnittelun ajankohta riippuu pitkälti siitä, mikä on lähtötilanne. Rakentajan tai remontoijan kannattaa ottaa valaistuksen suunnittelu työpöydälle samaan aikaan kaikkien muiden rakennussuunnitelmien kanssa. Valaistuksen suunnittelu jo valmiiseen asuntoon on hivenen erilainen prosessi, jos minkäänlaista remonttia ei ole näköpiirissä. Tällöin huomio täytyy kiinnittää valaisinten sijaintiin ja tehoon.  

2. Mitä tulee ottaa huomioon valaistuksen suunnittelussa?  

Valaistusta suunniteltaessa olisi tärkeää, että huonekalujen paikat on myös valmiiksi mietitty. Tällöin ruokapöydän valaisinten, makuuhuoneen lukuvalojen sekä esimerkiksi portaiden valaistukseen tarvittavat rasiat ovat oikeissa kohdissa alusta alkaen. Riittävän yleisvalon tehon suunnitteluun on hyvä käyttää ammattilaista. Tunnelmallisia pistevaloja ja niin sanottuja sisustuksellisia valoja voi lisätä myöhemminkin.  

3. Miten valitsen oikean värilämpötilan?  

Valon värilämpötilan valinta askarruttaa monia. Ledeissä yleisimmät kodinvalaistuksessa käytettävät sävyt ovat 2700 ja 4500 kelvinin välillä. Noin 3000 kelvinin värilämpötilaa kutsutaan lämpimäksi valkoiseksi (warm white) ja noin 4500 kelvinin värilämpötilaa luonnolliseksi valkoiseksi (natural white). Luonnonvalon (day time light) värilämpötila on taasen siellä 5000 – 6000 kelvinin kohdilla. Tästä voi siis päätellä, että tuo noin 4500 värilämpötila on itseasiassa vielä yllätävän lämmin. Kodin yleisvalaistukseen nuo luonnonvalon lämpöiset (yli 5000 kelviniä) sopivat huonosti, koska ihmissilmä mieltää valon ”epämiellyttävän” sinertäväksi. Noin 4500 kelvinin värilämpötilan sanotaan olevan ihmissilmälle kaikista sopivin. Tämä siis silloin kun tarvitaan hyvää yleisvaloa. Ilta-aikaan, kun keho ja mieli valmistautuvat jo nukkumaan lämpimän valkoinen (n. 3000 kelviniä) valo on ihanteellisin. Oikean värilämpötilan valitseminen riippuu siis pitkälti siitä missä tilassa (ja missä toiminnoissa) valoa käyttää.   

4. Mitkä ovat yleisimmät valaistuksen virheet?  

Värilämpötilan valintaa tärkeämpää on huomioida valaistuksen muunneltavuus. Vaikka on mukavaa esimerkiksi siivotessa räväyttää kaikki led-paneelit ja -nauhat yhtä aikaa päälle, ei tällaista valaistusta juuri muulloin käytetä. Jokaista nurkkaa ei ole tarkoitus jatkuvasti valaista vaan osa tiloista saa jäädä tunnelman mukaan välillä myös varjoon. Valaistuksen himmennettävyys on avainasiassa.   

5. Miten saan valaistua kodin viihtyisämmäksi?  

Ratkaisimme kodin valaistuksemme tekemällä koko kodin yleisvalaistuksen (katossa olevat ledit, portaiden valaistus sekä led-nauhat) värisävyllä luonnollisen valkoinen (n. 4300) ja lisäsimme iltaisin käytettäviä ”tunnelmavaloja” eli niin sanottuja pistevaloja (ruokapöydän valaisimet, yövalot sekä muutama pöytä- ja lattiavalaisin, 3000 kelviniä). Tällöin käytössämme on aina tarpeen ja tilanteen mukaan juuri sopiva valaistus kirkkaasta tunnelmallisen lämpimään.

Follow:
Share:

6 Comments

  1. 22 tammikuun, 2017 / 10:27 am

    Kiitos tästä postauksesta, juurikin sähkö-ja valaisinsuunnitelman kanssa painimme. Tämä Kelvineiden maailma on ollut minulle ihan vieras, onneksi nyt muutamastakin blogista olen saanut itseäni näillä perehdyttää. Kiva kuulla, mitkä lukemat muut ovat kokeneet hyväksi.

    • 28 tammikuun, 2017 / 6:37 pm

      Noiden kelvinien kanssa saa kyllä pään pyörälle 🙂 Mielestäni kelvineitä tärkeämpää on valaistuksen muunneltavuus aina tarpeen mukaan tehokkaista "siivousvsloista" illan hämyiseen tunnelmointiin.

  2. 22 tammikuun, 2017 / 2:41 pm

    So pure, simple, minimal… lovely!

    • 28 tammikuun, 2017 / 6:37 pm

      Thank you <3

  3. Anonymous
    1 helmikuun, 2017 / 12:59 am

    Valaistus on tärkeä! Osaatko sanoa kelvinien lisäksi paljonko suunnilleen laittaisit lumeneita esim. 12 m2 huoneeseen, jossa suht normaali huonekorkeus ja 4000k + himmennin suunnitteilla. Tiedän, että tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, mutta joku koko luokkaohje sopivasta yleisvalaistuksesta on oltava. En vaan ole sellaista onnistunut löytämään.

    • 11 helmikuun, 2017 / 8:55 am

      Se riippuu hyvin pitkälti siitä, mita huoneessa halutaan tehdä. Meillä on neljässä noin 12 m2 huoneessa osassa himmentimen takana 4 x 16 w ledpaneelia ja osassa 2 x 16 w. 4 x paneeleista valaistus on jopa hieman liiankin kirkas, mutta kun ne ovat himmennettävissä, valotehoa voi säätää juuri sopivaksi tarpeen mukaan. Valaistussuunnittelija osaa laskea todella tarkat lumenarvot eri huoneisiin, jos on tarve.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *