AIKA VAIHTAA

Vihersisustustrendi näkyy nyt kuumempana kuin koskaan. Lapsuudenkodissani on aina ollut viherkasveja: keittiön ikkunalaudan terhakat, nukkalehtiset saintpauliat, olohuoneen rönsyilevät kultaköynnökset, erilaiset palmut ja anopinkielet sekä sekalainen joukko kaktuksia ja posliinikukkia unohtamatta eteisessä kesää odottavia pelargonioita.   Haasteellisinta lapsuudenkodin kasvien hoidossa oli mielestäni niiden mielivaltainen sijoittelu sinne tänne. Kastelu oli ikuisuusprojekti ja aina joku vehkaparka jäi vedettä. Ei kuitenkaan koskaan äitini toimesta. Uskon kasvien hoidon olevan joillekin ihmisille vähän sama kuin itselleni suklaan syöminen ja sisustuslehtien selaaminen. Asia, josta nauttii suunnattoman paljon ja joka tuo erityistä mielihyvää.   Helmikuussa sisustusbloggaajaporukkamme sisustusteemaa emännöivä Oblik-blogin Jutta haastoi meidät kertomaan kotimme vihersisustuksesta seuraavien kysymysten saattelemana: Oletko aina ollut intohimoinen vihersisustaja vai onko viimeisen vuoden aikana kasvit vallanneet kotia enemmän kuin ennen? Missä kaikkialla ja miten vihreää kodissasi esiintyy?  Edellisestä kodistamme, joka sattui kokonsa puolesta vastaamaan lähinnä tulitikkuaskia, ei löytynyt kuin yhden ikkunalaudallisen verran tilaa kasveille. Vihersisustaminen unohtui useaksi vuodeksi, kunnes uudessa talossa alkoi olla sen verran valmista, että uskalsi tuoda ensimmäiset vihreät raksapölyn keskelle. Jos en juuri mitään lapsuudenkodin viherkasvien hoidosta ottanut onkeeni, niin kasvien sijoitteluun olen kiinnittänyt erityistä huomiota. Oikean paikan valinnalla on suuri merkitys sille, miten kasvi menestyy: kestääkö kasvi suoraa auringonpaistetta vai viihtyykö se paremmin puolivarjossa tai peräti varjossa. Toinen tärkeä sijoitteluun liittyvä asia liittyy kasvien hoitamiseen ja mielestäni myös esteettisyyteen. Kasveja ryhmittelemällä saa rauhallisen lopputuloksen ja kastelu on huomattavasti näppärämpää kuin ei tarvitse kannu kädessä juosta joka nurkkaa läpi.   Nyt elämme myös sitä aikaa vuodesta, kun olisi aika vaihtaa kasvien mullat ennen kasvukauden alkamista. Kasveille olisi hyvä, jos multa ja tilavampi ruukku vaihdettaisiin vähintään joka toinen vuosi. Jos multaa ei vaihdeta tarpeeksi usein, ruukkuun kertyy vähitellen ravinnesuoloja ja kalkkia, jotka voivat tukahduttaa kasvin.

1. Pyyhi kasvin lehdet tomusta tai suihkuttele lehdet vedellä puhtaaksi pesuhuoneessa.

2. Leikkaa ruskettuneet lehdet pois.

3. Kastele kasvi.

4. Valitse kullekin kasville sille sopivaa multaa.

5. Esikostuta myös uusi multa erillisessä astiassa ennen ruukutusta.

6. Uuden ruukun tulisi olla halkaisijaltaan kaksi kolme senttiä edellistä suurempi. Mitä isompi ja nopeakasvuisempi kasvilaji, sitä suurempi ruukku.

7. Ota kasvi ulos vanhasta ruukustaan. Ravistele vanha multa pois hellävaroen. Älä riko kasvin juuripaakkua turhaan.
8. Rakenna ruukun pohjalle salaoja kevytsorasta, joka estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle. Salaojakerroksen päälle laitetaan multaa sen verran, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä.

9. Juuripaakun reunoille valutetaan uutta multaa, joka tiivistetään hellävaraisesti sormin painelemalla. Jätä ruukun pinnalle kunnollinen kasteluvara.

10. Muista lannoitus. Huonekasvien säännöllistä lannoitusta kannattaa jatkaa lokakuun loppuun asti.   Minua kiinnostaisi myös tietää: Miten kuuma vihersisustustrendi näkyy sinun kodissasi?

Follow:

4 Comments

  1. Pirpu
    27 helmikuun, 2017 / 7:54 pm

    Kauniit kuvat!
    Mutta mistä tyylikkäitä, kohtuuhintaisia ruukkuja? Ikean valikoima oli surkea :/ Tuo teidän iso harmaa ruukku on hieno!

    • 8 maaliskuun, 2017 / 11:44 am

      Kiitos Pirpu! Kohtuuhintaisia ruukkuja on kyllä todella hankala löytää. Tuo iso harmaa ruukku on Plantagenista ja muut ruukut Granitista ja Ikeasta.

  2. Anonymous
    28 helmikuun, 2017 / 1:22 am

    Kauniita kasveja ja kuvia! Mitä materiaalia teidän keittiön taso on?

    • 8 maaliskuun, 2017 / 11:44 am

      Kiitos 🙂 Keittiön taso on kvartsikomposiittia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *