Puuta, lasia vai jotain ihan muuta? Sopisiko tilaan parhaiten pyöreä pöytä vai olisiko suorakaide sittenkin parempi vaihtoehto. Kuinka monta henkilöä pöydän ääreen pitääkään mahtua yhtä aikaa syömään? Pöydänjalat voivat vaikuttaa yllättävän paljon siihen, kuinka monta jalkaparia pöydän alle todellisuudessa mahtuu. Toki käytettävissä oleva tila asettaa omat rajoituksensa ruokailijoiden määrälle ja sitä myötä myös pöydän koolle.
Nyrkkisääntönä voitanee sanoa, että yksi ruokailija tarvitsee noin 60 senttimetriä pöydästä. Tällöin esimerkiksi kuuden hengen pöytä, jonka ääressä istuu kolme ruokailijaa vastakkain, tarvitsee yli kolme metrisen tilan. Pöydän taakse ja kaikkiin kulkusuuntiin pitäisi jättää tilaa noin 110 senttiä. Monissa kodeissa ruokapöytä on tilaan nähden liian suuri. Jos tila on niin ahdas, ettei pöydän takaa mahdu kunnolla kulkemaan silloin kun pöydän ääressä istutaan, voi normaalia kapeampi pöytä olla oiva vaihtoehto. Tällöin tosin joudutaan turvautumaan useimmiten itsetehtyyn tai teetettyyn pöytälevyyn.
Suorakaiteen muotoinen pöytä on helppo sijoittaa useimpiin tiloihin. Pöytä voi olla seinässä kiinni tai ilmavasti huoneen keskellä. Pyöreä pöytä sopii kauniisti niin sanottuihin epämääräisiin tiloihin. Myös todella pieneen tilaan voi sijoittaa näppärästi vähän tilaa vievän trumpettijalkaisen pyöreän pöydän.
Meille pyöreä pöytä tuli vähän vahingossa. Olimme suunnitelleet ruokailutilaan pitkää kahdeksan hengen pöytää, mutta valitsemamme pöydän valmistus oli ehditty lopettaa, ennen kuin saimme talomme valmiiksi. Samalta valmistajalta löytyi sitten vahingossa jotain aivan päinvastaista kuin alkuperäisen suunnitelman mukainen musta, pitkä ja kapea metallipöytä. Ja ehkä juuri niin oli tarkoituskin. Tuo valkoinen, halkaisijaltaan 128 senttinen pöytä sopii todella kauniisti kaikkien jyrkkien ja kulmikkaiden muotojen keskelle. Pöydän ympäri pääsee kulkemaan helposti mistä suunnasta tahansa ja ison pöydän ääreen mahtuu kevyesti kuusi henkeä joskaan kahdeksankaan ei tee liian tiukkaa.
Pienenä miinuspuolena sanottakoon, että laminoitu pinta ei ole se kaikista kestävin. Tässä suhteessa kokopuiset pöytälevyt hakkaavat melamiini- ja laminaattipinnat mennen tullen. Toki taas pinnat on helpompi pitää puhtaana.
Teema-kaadin | Iittala*
Teema Teekannu | Iittala*
Nappula-kynttilänjalka | Iittala*
Teema -muki | Iittala
*tuotteet on saatu osana vuosiyhteistyötä
Tämä teän pyöreä pöytä sopii kyllä täydellisesti tilaan.Sopivan kevyt ja rikkoo kivasti ns. tilan suorakaiteen ja symmetrisiä muotoja…en tiedä osasinko pukea tota sanoiksi mitä tarkoitin 🙂
Puit sanoiksi juuri sen, mitä itsekin ajattelen! Tila on paljon toimivamman ja tasapainoisemman tuntuinen, kun on erilaisia muotoja (ja tekstuureja).
Olen itse viime vuosina ihastunut pyöreisiin pöytiin niiden yhteisöllisyyden takia, ruokailijat tuntuvat istuvan enemmän ryhmässä ja kaikki voivat jutella kaikkien kanssa. Nykyisessä kodissa meillä on vähän outo ja pieni tila ruokapöydälle ja siihen mahtuu joko pieni suorakaide 4:lle tai pyöreä, johon saa 6 ruokailijaa. Pitkään ei tarvinnut miettiä kumpi otetaan! Me tehtiin pöytä betonista itse, hiukan hienosäätöä voisi tehdä, mutta pinta on ainakin kestävä 😉
Wau! Betonin pöytä kuulostaa kyllä niin täydelliseltä. Voin uskoa, että siitä tuli kerrassaan upea ja kestää hyvin käyttöä. Pöyreän pöydän ääressä on mukava viettää isommalla porukalla aikaa ja keskustelu sujuu kyllä monin kerroin vaivattomammin, kun ei tarvitse huudella kenenkään "yli" 🙂
Hyvä postaus! Meillä on tilaan nähden aivan liian iso pöytä ja sen takia mietinkin vaihtoa pyöreään pöytään. Kuinka suuri pyöreän pöydän pitää olla halkaisijaltaan, jotta siihen mahtuu 6 henkeä. Entä miltä valmistajalta tuo teidän pöytänne on?
Mistä tuo jalka on kotoisin?
Ihana kokonaisuus! Mistä pöytä on? Mahtuukohan jopa 6 ruokailijaa kerralla 🙂
Pöytä on Hayn About a Table AAT20, 128 cm. Mahtuu hyvin 6 ruokailijaa kerralla ☺️