Kaupallinen yhteistyö: Telia ja Suomen Blogimedia
Sanotaan, että ensimmäisen omakotitalon rakentaminen on harjoituskappale. Vasta toisen kohdalla tietää, mihin on oikeasti ryhtymässä ja osannee tehdä valintoja viisaammin. Mitä tekisimme toisin ja ennenkaikkea ryhtyisimmekö tähän projektiin uudestaan? Todennäköisesti emme, vaikkei meille raksavuodesta nyt mitään kovin kamalaa hampaankoloon jäänytkään.
Leikittelemme silti usein ajatuksella, että mitä jos sittenkin.
Suurin harha, mikä minulla omasta talosta vasta haaveillessani oli, että itse rakentaessa voisi tehdä juuri sellaisen talon, kun on aina halunnut. Sen unelmiensa kodin. Tämä harha ammuttiin alas ihan ensimmäisenä pankin toimesta. Pankin ryöpytyksen jälkeen unelma sinnitteli vielä jotenkuten henkitoreissaan, kunnes tutustuimme sellaiseen asiaan kuin kaava ja rakennusmääräykset.
Kun tavoittelemastamme budjetista meillä oli kasassa kaksi kolmasosaa ja penniäkään enempää ei ollut mitä laittaa, aloimme yliviivata unelman yksi toisensa jälkeen. Rakentaessa rahayksikkö on aina tuhat euroa. Näitä tuhatlappusia piti karsia suunnitelmista todella rankalla kädellä ennen kuin olimme lähelläkään realistista kustannustavoitetta rakennushankkeellemme. Kun unelma oli riisuttu malliksi karvalakki, jouduimme vielä sanomaan hyvästi unelmiemme talon ulkomuodolle, kuten katon kaltevuudelle, värille, kerrosalalle, ulko-oven paikalle sekä sijainnille tontilla. Lopputuloksena oli talo, joka ei missään nimessä vastaa niitä unelmiamme, mutta on kaikin puolin juuri meille täydellinen kaikkine epätäydellisyyksineen.
Mitä sitten olisimme tehneet toisin?
Niistä unelmista puhuttaessa vastassa on aina realiteetti nimeltä raha. Mutta jos unohdetaan hetkeksi realiteetit sijaitsisi unelmiemme talo kalliolla mäntymetsän siimeksessä. Talon takaosa olisi kokonaan lasia ja lasin takaa avautuisi merimaisema. Yksinkertaisen muotoinen talo maastoutuisi maisemaan hiilenmustalla ulkopinnalla ja viherkatolla. Aurinkoisella tontilla olisi mahdollista hyödyntää kaikki liikenevät auringonsäteet sähkö- ja lämpöenergiaksi. Matkaa lähimpään kaupunkiin olisi alle 2 kilometriä.
Unelmien kodissa asuminen ja arki olisi helppoa, turvallista ja entistä taloudellisempaa.
Vaikka kotimme kaikessa ihanuudessaan onkin kaukana siitä unelmien talosta, ei oikeasti niillä puitteilla tai sijainnilla ole niin kovin suurta merkitystä. Talo on talo, mutta kodin muodostaa perhe. Taloa, uutta tai vanhaa voi aina muokata myös jälkikäteen vastaamaan paremmin eri elämäntilanteita ja muuttuvia tarpeita. Vaikka taloa suunnitellessa ja varsinkin rakentaessa ehti epäillä monen monta kertaa valintojaan, yhden erittäin viisaan ratkaisun teimme jo ihan ensi alkuun. Vedimme taloomme kuitukaapelin, jonka ansiosta kodissamme on ihan omalla kaistallaan kulkeva verkkoyhteys. Tämäkin oli asia, jota kerrostalosta muuttaessa ei ihan ensimmäiseksi tullut ajatelleeksi: aikaisemmassa kodissa taloyhtiö oli huolehtinut tarvittavat kaapelit ja sen kun vaan tilasi nettiyhteyden ja tökkäsi reitittimen seinään. Jo rakennusvaiheessa hankkimamme kuidun ansiosta meillä on molemmissa rakennuksissa nopea verkkoyhteys, joka mahdollistaa myös kaikkien langattomien laitteiden käytön ympäri taloa. Kuidun hinta yhdelle taloudelle oli useampi tuhatlappunen, mutta jouduttuamme olemaan hetken aikaa pelkän pätkivän mobiiliverkon varassa tuo panostus tuntui taas entistä kannattavammalta.
Miten pätkimätön verkkoyhteys sitten liittyy siihen unelmien kotiin?
Nykyään kuulee puhuttavan termistä asioiden internet (IoT). Termillä tarkoitetaan sitä, että erilaisten verkkoon liitettyjen laitteiden on mahdollista kommunikoida keskenään. Tämä saattaa äkkiseltään kuulostaa vähän scifiltä, mutta asioiden internetin ansiosta on mahdollista vähentää kotona sitä aikaa, joka menee arjen rutiineihin ja keskittyä kaikista tärkeimpään, yhdessä oloon sekä kaikkiin niihin pieniin ja suurin asioihin, jotka tuottavat itselle ja muille iloa: rentoutumiseen tai vaikkapa harrastamiseen.
Oletko esimerkiksi koskaan palannut kotiin, tarkistaaksesi jäikö kahvinkeitin päälle. Minä olen. Monta kertaa. Vielä haljumpi tunne on se, kun kotoa lähdettyään vasta siinä kymmenen kilometrin päästä herää epäilys, muistiko laittaa ulko-oven kiinni. Tällaisille hellaneurootikoille on kuitenkin luvassa hyviä uutisia. Vaikka oma koti ei olisikaan varustettu kaiken maailman huippumoderneilla vempaimilla, nykyteknologia mahdollistaa sen, että kotoa poissa ollessa voi erilaisten älykotisovellusten avulla tarkistaa omasta puhelimistaan tai tabletista, mitä kotona oikein tapahtuu. Merkittävimpiä osa-alueita erilaisille älykotiratkaisuille ja sovelluksille on mielestäni kotitaloustöiden vähentäminen, turvallisuus ja energiatehokkuus. Tällä hetkellä kotonamme on esimerkiksi laite, joka kertoo tarkasti sähkönkulutuksemme ja ilmoittaa, kun kulutus on tavoitteitamme suurempi. Laitteen avulla voimme vähentää energiankulutustamme ja näemme konkreettisesti, mitä laitteet kuluttavat ollessaan päällä. Kun rakennutimme talomme, kaikenlainen kotiautomaatio oli vasta tuloillaan. Kuluttajille suunnattu tekniikka oli vielä lapsenkengissä ja hinnat olivat taivaissa. Nykyään älykästä teknologiaa saa kotiinsa jo ihan muutamalla satasella.
Kirjoitin vieraskynäartikkelin ”Kuinka muuttaa koti älykkäämmäksi”. Käy lukemassa, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos haluaa suunnitella kodin, jossa arki on hivenen helpompaa ja ainakin monin kerroin viihtyisämpää.
Tuttuja pohdintoja. Rakentaessa saa tosiaan sellaisen talon, johon on varaa/lainaa, ei sellaisen jonka haluaa 😀 Ja sitten vielä se kaava… Meillä on tämä toinen talo jo menossa, mutta tähänkään ei vielä saatu toteutettua kaikki talohaaveitamme, vaikka toki jo muutaman enemmän kuin ensimmäiseen. Enimmät niistä mahdollisti se, että valitsimme tontin tarkasti, jotta toiveidemme mallisen talon voi siihen kaavan puolesta rakentaa. Vielä kun olisi ollut niitä tuhatlappusia reippaati enemmän käytössä, niin ehkä muutama poisjäänytkin haave esim talotekniikan suhteen olisi toteutunut. Ihan leikillään olen joskus heittänyt, että pitääkö tosiaan se kolmaskin vielä rakentaa, että saa just hyvän, mutta nyt ei taideta enää kyllä jaksaa, ja onhan tämäkin talo jo oikein kelvollinen 😀
Me asumme kaavan ulkopuolella ja saimme juuri sellaisen talon kun halusimme. Tässä ensimmäisessä rakentamassamme kodissa kaikki on juuri niinkuin toivottiin. Olemme asuneet kohta 5 vuotta ja talokuume alkaa vaivata. Mieheni ei innostu rakentamisesta ollenkaan koska pihalla on vielä tässäkin tekemistä! 🙂 Talomme on modernisoitu perinnetalo metsän reunalla ja neliöitä on 200. Nyt haluaisin veden ääreen modernin yhden kerroksen kodin, jossa neliöitä olisi max 150. En tinkisi arkieteisestä, en tilavasta keittiöstä enkä walk in closetista. Kaikki olisi kompaktisti yhdessä tasossa. Talotekniikka on niin kehittynyt tässä 5:ssa vuodessa, että varmasti panostettaisiin siihen. Voi kuinka saisinkaan mieheni innostumaan.. 🙂
Se on juurikin näin mitä kirjoitit. Sen saa, mihin on varaa. Ja kaikkea ei saatu mekään, ja hyvä niin. Älyteknologialla on se tylsä puoli että se jää jälkeen jo parissa vuodessa kehityksen rattaissa.
Telian kanssa ongelmia. Nytkin pesen niiden pyykkiä ja olen jonottanut 20 minuuttia asiakaspalveluun. Automaatti lyö puolen tunnin kohdalla aina luurin korvaan.
Siinä on se digitodellisuus ja asioiden internet (IoT),
Mekin olisimme tehneet viisaan ratkaisun ja ottaneet kuitukaapelin rakennusvaiheessa taloomme, mutta sellaista ei tänne saanut. Tänne ei itseasiassa saanut mitään kiinteää nettiä miltään palveluntarjoajalta. Tonttimme sijaitsi lähimmän kaupungin keskustasta 3 kilometriä ja vain 45 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä ettei edes ihan perähikiällä olla…tuli aikamoisena yllätyksenä johon emme tonttia ostaessamme osanneet etukäteen edes varautua.
Hei, minua kiinostaa tuo Hayn pyöreä pöytä. Mikä leveys teillä on ja montako henkilöä sen ympärille mahtuu syömään hyvin? Menisiköhän 6 henkilön ruokapöytänä?
Meillä alkamassa myös tässä talonrakennusprojekti. Ostimme tontin Tampereen lähettyviltä ja sinne pitäisi ruveta pystyttämään. Joo tosiaan komppaan, että toiveita talosta on vaikka minkälaisia, mutta pankki ja erilaiset määräykset tulevat aika kovaa vastaan!