SAARISTOLAISLEIPÄ

Jos olet aina etsinyt täydellistä (ja helppoa) saaristolaisleivän reseptiä, tässä se nyt on. Resepti kuuluu samaan sarjaan muiden joulun luottoreseptieni kanssa ja sopii erinomaisesti joulupöytään. Alkuperäisen reseptin olen napannut talteen Glorian Ruoka & Viini -lehden joulunumerosta joitain vuosia takaperin. Vaivaamatta valmis taikina on todella nopea tehdä ja onnistuu aina, kunhan vain malttaa odottaa leivän paistuttua vielä tovin. Leipä on nimittäin parhaimmillaan vasta muutaman päivän päästä. Ohjeesta tulee kaksi hyvän kokoista leipää. Toinen itselle ja toinen ystävälle.

Saaristolaisleipä


1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun


Lisäksi

1,5 dl vettä
1/2 dl siirappia

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi . Murenna hiiva joukkoon ja sekoita piimän joukkoon. Lisää siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei tarvitse vaivata.


2. Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t. Leipien kohotessa lämmitä
 uuni 175-asteiseksi. 

3. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Nosta leivät jääkaappiin tekeytymään. 
Follow:
Share:

4 Comments

    • 19 joulukuun, 2017 / 3:19 pm

      Tälle reseptille kyllä lämmin suositus 🙂

  1. Johanna
    9 joulukuun, 2017 / 5:28 pm

    Nams😋. Olen tehnyt tuolla reseptillä leipää vuosia ja antanut Jouluisin myös lahjaksi. Yksi vuosi tein poikkeuksen ja annoin muuta, tuli sanomista😉, sen jälkeen en ole poikennut kaavasta😊. Onnistuu hyvin myös tuplana kiertoilmalla. Herkullista Joulunaikaa.

    • 19 joulukuun, 2017 / 3:20 pm

      Hyvä tietää, että onnistuu tuplana myös kiertoilmalla! Tämä leipä on kyllä niin ihana joulutuliainen 🙂 Herkullista joulua myös teille <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *