”Näin kokoat kauniin kukkakimpun kotona” on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kauniisti kotimainen ja Suomen Blogimedia kanssa.
Sain hetki sitten lukijalta viestin, jossa hän toivotteli lopuksi hyvää kevättä. Vaikka ulkona paukkuu pakkanen ja lunta tuprusi kerralla parikymmentä senttiä, jo pelkkä ajatus lähestyvästä keväästä sai askeleen ihan suunnattoman kevyeksi. Lähestyvä kevät tuntuu jo ihan kirjaimellisesti kolkuttelevan oven takana, kun tajusin, että meidän pieni pääsiäispoika täyttää tänään 9 kuukautta.
Yksi varma lähestyvä kevään merkki on myös marketteihin ja kukkakauppoihin tupsahtavat kotimaiset tulppaanit. Vaikka tulppaanisesonki alkaakin jo marraskuussa, ajoittuu tulpaanien päätuotantokausi tammi-helmikuulle jatkuen aina pääsiäiseen. Tulppaaneja tulee napattua lähes viikottain matkaan ihan kauppareissulla. Joulun alla valitsen yleensä valkoisen nipun. Vuoden vaihteessa mukaan tarttuu useimmin kaikki mahdolliset ja mahdottomat pastellin sävyt.
Tulppaanit myydään useimmiten kuiviltaan muovikääreeseen pakattuna. Tunnustelemalla tulppaanien lehtiä voi tarkistaa onko kukat tuoreita. Jos lehdet natisevat sormien välissä, on kukat hyvässä kunnossa. Kellastuneet lehdet ja kasaan painuneet kukat ovat varma merkki siitä, että kukat eivät enää ole käyttökelpoisia. Kotimaiset tulppaanit ovat kestäviä ja laadukkaita ja ne eivät joudu kärsimään pitkistä kuljetusmatkoista. Suosimalla suomalaista, tuet myös työpaikkojen säilymistä Suomessa.
Tulppaanit kestävät oikein hoidettuna noin viikon. Ennen veteen asettamista kukista kannattaa irrottaa päällimmäinen lehti ja leikata varresta muutama sentti pois. Jos haluaa tulppaanien pysyvän ryhdikkäinä, on hyvä antaa kukkien imeä vettä jonkin aikaa muovikääreessä. Maljakkovesi on hyvä vaihtaa muutaman kerran ja tällöin varsista voi leikata aina muutaman sentin pois, jotta kukat saavat paremmin vettä. Jos mahdollista, kukat kannattaa nostaa aika ajoin viileään.
Rentojen ja rönsyilevien kukkakimppujen sitominen ja kukkien kuvaaminen on ollut jo jonkin aikaa iso trendi. Tätä varten järjestetään erilaisia workshopeja, jossa taitavissa käsissä syntyy mitä huikeinta kukkataidetta. Kimpun sitominen näyttää helpolta, mutta vaatii jonkin verran harjoittelua, ennen kuin se sujuu edes jotenkuten. Osallistuin vuosia sitten Kevätmessuilla Suomen Kukkakauppiasliiton järjestämään kukkakouluun, jossa sain kuin sainkin aikaiseksi spiraalin muotoon sidotun kimpun. Kimppu näytti kuintenkin hyvästä yrityksestä huolimatta lähinnä parsakaalilta. Harjoittelemalla taidot ovat kuitenkin ihan kiitettävästi karttuneet.
Marketeissa myytävistä kotimaisista leikkokukista saa kotikonstein näyttäviä ja ennen kaikkea edullisia kukkakimppuja luonnonmateriaaleja hyödyntäen. Esimerkiksi erilaiset oksat, mustikanvarvut ja heinät ovat loistavia kavereita leikkokukille. Kukat voi astella maljakkoon rennon huolimattomasti tai sitoa kauniiksi ja ilmaviksi kimpuiksi muutamalla yksinkertaisella kikalla.
- Spiraalitekniikka Spiraalitekniikka mahdollistaa sen, että kimpusta saa tehtyä suuren ja ilmavan. Aloita kimppu asettamalla kaksi vartta ristiin. Jatka tätä niin, että kimpusta syntyy lopulta spiraalin mallinen. Spiraali voi kulkea joko myötä- tai vastapäivään riippuen siitä, oletko oikea vai vasenkätinen. Tärkeää kuitenkin on, että kaikki varret kulkevat samaan suuntaan. Sido kimppu nauhalla ja leikkaa kaikki varret terävällä veitsellä yhtä pitkiksi.
- Suorilla varsilla ja kimppupohjalla tehty kimppu Tee kimppupohja keräämällä esimerkiksi mustikanvarvuista suoravartinen nippu. Aseta kukat varpujen sekaan. Ole tarkkana että laitat kaikki kukat suoraan niin, etteivät varret mene ristikkäin vaan kulkevat vieretysten. Sido kimppu nauhalla ja leikkaa kaikki varret terävällä veitsellä yhtä pitkiksi.
- Teippiritilä Tee teipillä leveän maljakon päälle ristikko, jonka koloihin voit asettaa kukat yksi kerrallaan. Näin ne pysyvät hyvin pystyssä vedessä. Laittamalla suurimmat kukat maljakkoon ensin varmistat, että kaikki mahtuvat maljakkoon sopivasti.
Kimppua suunnitellessa on hyvä huomioida, että kukkakimpun sidontakohdan alla olevat varret muodostavat tavallisesti noin yhden kolmasosan koko kimpun korkeudesta. Helpoiten pääsee alkuun, kun miettii yhden hallitseva värin tai kukan. Rajoja voi myös rikkoa! Ennen kimpun tekoa, siisti kukat huolellisesti. Valmiissa kimpussa lehtien ei tulisi osua veteen. Voit lisätä veteen leikkokukkavirkistettä tai vaihtaa maljakon veden jos siitä tulee sameaa. Omatekoista virkistettä voit tehdä lisäämällä kukkaveteen vähän sokeria, joka antaa kukille ravintoa ja pitää veden puhtaana.
Kiitos helpoista sidontaohjeista! Hyvää kevään odotusta!
Terveisin Pajulintu
Lämmin kiitos sinulle Pajulintu ja kaunista kevättä <3
Ihanan raikkaan näköisiä ja hyviä vinkkejä! Tosiaankin mukavaa kevään odotusta 🙂
Voi miten ilo kuulla! Mukavaa kevättä <3
Kiitos Marja kun kerroit eri kimpputekniikoista. Itse haaveilen, että pääsisin juuri jonnekin workshoppiin oppimaan näitä kimpun teon saloja. Tulppaanin hoito-ohjeisiin tuli myös muutama uusi tipsi. Kiitos niistäkin. Itse laitan maljakkoon veden sijasta aina lunta näin talvis aikaan, se siinä sulaa päivän aikana ja veden vaihdon yhteydessä laitan uutta lunta ja leikkaan uudet imupinnat. =)
Minullakin on haaveissa workshop, jossa pääsisi oppimaan enemmän! Tuo lumivinkki oli muuten kerrassaan loistava. Meillä ei tulppaaneita saa yöksi viileään, mutta tämähän oli oiva ratkaisu!