JOKAPÄIVÄINEN ONGELMA – MITÄ TÄNÄÄN SYÖDÄÄN?

Jokapäiväinen ongelma – mitä tänään syödään? on tehty KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ Kikkomanin ja Suomen Blogimedian kanssa.

Käydäänkö teillä lähes joka päivä keskustelu, mitä tänään syötäisiin? Ystäväni, kolmen pienen lapsen äiti tuskaili minulle taannoin, että jos joku asia saa hänen ahdistuskäyränsä nousemaan, on jokapäiväisen ruoan laittaminen. Ongelma on moniosainen: ensin pitäisi keksiä, mitä laittaisi ja sitten vielä löytää jostain aikaa ruoan valmistamiseen. Monen monta kertaa ruokalistalta löytyy noutopitsa tai kaupasta häthätää mukaan tarttunut eines. Ystäväni rakastaa laillani hyvää ruokaa ja einekset päätyvät usein huonon omatunnon saattelemana ainoastaan lasten lautaselle.

Lapsen myötä olen saanut hieman esimakua siitä, minkälainen ruoanlaittorumba lapsiperheissä arkisin on, vaikka omaa tilannetta ei voine edes verrata kolmen kohisten kasvavan ja vilkkaan lapsen talouteen. Olen lähetellyt ystävälleni linkkejä maailmalla suuressa suosiossa oleviin One Pot Meal -resepteihin sekä erilaisiin ruokakassipalveluihin, mutta vielä ei ole tullut täysosumaa tai kuulunut hurraa-huutoja. Tunnen ystäväni maun hyvin ja tiedän, että ruoan pitää oikeasti olla jotenkin erityisen herkullinen, jotta hän tarttuisi aidosti innoissaan kauhan varteen.

Eräs resepti, joka on pyörinyt mielessäni pitkään, on helsinkiläisen Ravintola Hokun suureen suosioon noussut teriyakilohi. Asuimme ennen Hokun naapurissa ja lohiannos tuli syötyä lounaaksi lähes viikoittain. Sama annos sai myös ystäväni täysin koukkuun, kuten on tainnut käydä puolelle helsinkiläisiä. Ravintola on muuttanut aikaisemmilta kotikulmilta Kamppiin, mutta Kamppi tai Punavuori, nämä vuosia sitten Espoolaistuneet kotiäidit eivät juuri enää lounasaikaan kaupungissa pyöri.

Teriyakilohen koukuttavuus piilee mitä todennäköisemmin täydellisessä makujen yhdistelmässä: sopivasti suolaisuutta, karvautta, makeutta sekä happamuutta unohtamatta viidettä perusmakua umamia. Salamatkustaja-blogin Satu kertoi jutussaan Helppo vinkki kotiruoan maustamiseen salaisuuden, jonka oppi vuosia sitten thaikeittokurssilla Koh Lantalla: ruoasta pitää aina löytyä nämä viisi makua riippumatta siitä minkä maalaista ruoka on. Tämä pätee niin thaimaalaiseen keittiöön kuin ihan tavalliseen pottumuussiin. Vaikka soijakastike liitetäänkin erityisen vahvasti aasialaiseen keittiöön, lorautan itse soijakastiketta mausteeksi myös lähes kaikkiin kastikkeisiin sekä laatikko- ja pataruokiin. Näin ruokaan saa helposti samalla sopivan suolan sekä vaikeammin jäljiteltävän umamin.

Kotoamme löytyy aina pullo Kikkomanin soijakastiketta. Jo ikoniksi nousseen punakorkkisen soijakastikepullon on muuten muotoillut japanilainen teollisuusmuotoilijalle Kenji Ekuani, jonka tunnuslauseeseen ”Design parantaa elämää” voin samaistua täydestä sydämestäni: pullon pelkistetty, elegantti ja moderni muotoilu vastaavat sitä suunnittelufilosofiaa, jota itsekin pyrin kaikissa suunnittelutöissäni ilmentämään.

Teriyakilohireseptikokeiluni myötä testasin ensimmäistä kertaa Kikkomanin valmiita Teriyaki-kastikkeita, joita löytyy perinteisen Kikkoman Teriyaki marinadi ja grillikastikkeen lisäksi myös paahdetuilla seesaminsiemenillä ja valkosipulilla sekä hunajalla maustettuina, joista viimeinen BBQ sopii erityisesti grillattujen ruokien dippikastikkeeksi. 
Lohireseptiin valitsin tällä kertaa paahdetuilla seesaminsiemenillä maustetun version. Reseptin juju piilee siinä, että ruokaa varten tarvitsee vain muutaman raaka-aineen, yhden uuniastian sekä noin puoli tuntia aikaa. Todellinen ”mutkat suoriksi” -versio Hokun annoksesta, joka syntyy näppärästi kiireisen kokin kotikeittiössä. Lopputulos on kuitenkin takuulla ainakin lähes yhtä maukas. Jos lohen paloittelu ei innosta, lohipalan voi nakata riisin päälle ihan kokonaisena fileenä nahkapuoli ylöspäin. Nahka lähtee helposti lohen kypsyttyä pois ja pinnan voi viimeistellä kauniiksi vielä lorauksella Teriyaki-kastiketta. 

Teriyakilohi riisipedillä

3 dl pitkäjyväistä riisä esim. Basmati
5 dl vettä
1 tl suolaa
600 g lohta
0,5 dl Kikkoman seesaminsiemenillä maustettu Teriyaki-kastike
Koristeluun ruohosipulia

  1. Leikkaa ruodoton lohifilee neljään tasakokoiseen palaan ja laita fileet astiaan (kuutio loput lohifileestä ja laita pakkaseen esimerkiksi kalasoppaa varten). Lorauta palojen päälle seesaminsiemenillä maustettu Teriyaki-kastike niin että kalapalat peittyvät. Jos laitat kalat marinoitumaan jääkaappiin pidemmäksi aikaa, muista nostaa kalat huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
  2. Kaada riisi uunivuoan pohjalle. Lisää vesi ja suola. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia 200-asteessa.
  3. Lisää marinoidut lohet uunivuokaan riisin päälle nahkapuoli ylöspäin (säästä ylimääräinen marinadi). Paista 10 minuuttia 200-asteessa.
  4. Nyppäise lohipaloista nahka irti ja sivele palojen pintaan vielä teryiaki-kastiketta ja paista vielä 5 minuuttia 200-asteessa niin, että kala saa kauniin pinnan.
  5. Tarjoile riisi ja teriyakilohi kurkkusalaatin (resepti alla), raastetun kiinankaalin ja garin eli sushi-inkiväärin kanssa.

Viimeistelin tällä kertaa annoksen kiinankaaliraasteella (mandoliiniraastimella saa todella kaunista suikaletta muutamassa sekunnissa), garilla (tiedän ystäväni rakastavan japanilaisia makuja) sekä raikkaalla kurkkusalaatilla, joka syntyi sillä välin, kun riisi kypsyi uunissa. Soijakastike sopii erinomaisesti myös salaatinkastikkeiden maustamiseen. Lisää maukkaita salaatti ja soijakastikkeella maustettuja kastikereseptejä löydät Syötävän hyvää -blogista.

Raikas kurkkusalaatti

1 kpl iso kurkku (noin 300g)
(½ kpl tuore punainen chili hienonnettuna)

kastike

2 rkl riisiviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 rkl Kikkoman soijakastiketta
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
1 rkl rypsiöljyä
1 kpl valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tl hunajaa
ripaus suolaa 
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

  1. Halkaise kurkku ja poista vetinen keskusta. Raasta kurkusta ohutta suikaletta.

  2. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset hyvin keskenään ja kaada kurkun joukkoon. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa noin 15 minuuttia.
Ensi viikonloppuna kokeiluun menee Jotain maukasta Marin Teriyakilohi sekä wokkivihannekset, kun meille saapuu joukko ruokavieraita. Marin isolle tarjoiluvadille kasattu annos on jo itsestään sellaista silmäkarkkia, että vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksestakin. Taatusti kokeilemisen arvoinen resepti on myös Haarukkavatkaimen Savoijinkääryleet karitsasta ja tattarista, tosin vielä pohdin, millä lihattomalla vaihtoehdolla voisin karitsan korvata?

Follow:

7 Comments

  1. Anonymous
    20 helmikuun, 2018 / 4:44 pm

    Kiitos, tämä menee testiin!! Vinkkinä, että toinen loistava ravintola, joka tarjoilee mahtavaa teriyakilohta on Kampai3 kolmannella linjalla.

    • 7 maaliskuun, 2018 / 9:36 am

      Lämmin kiitos tuosta ravintolavinkistä. Täytyy käydä ehdottomasti testaamassa tuo Kampai3!

  2. Anonymous
    20 helmikuun, 2018 / 11:06 pm

    Heippa! Jos yhden astian konsepti kiinnostelee, niin suosittelen lämpimästi tsekkaamaan Rukmini Iyerin tekemän reseptikirjan The Roasting Tin. Kokonainen kirjallinen yksinkertaisia mutta herkullisia safkoja, jotka valmistetaan uunissa yhdessä astiassa. Ei varsinaisesti pikaruokaa, mutta minimaalisen vaivan ruokaa ehdottomasti (ja ruoan valmistumista odotellessa ehtii siivota keittiön ja kattaa pöydän).

    Samalta tekijältä on juuri ilmestynyt myös vegekirja samalla konseptilla (joskin alkuperäisessäkin on paljon kasvisruokia). Amazonista ainakin näyttäis löytyvän molemmat teokset.

    • 7 maaliskuun, 2018 / 9:37 am

      Heti meni hakuun tuo The Roasting Tin. Lämmin kiitos vinkistä!

  3. Anonymous
    25 maaliskuun, 2018 / 3:51 pm

    Meillä jäi riisit raa’aksi tämän ohjeen mukaan tehtynä. Olisiko pitänyt tajuta kiehauttaa vesi vai onko reseptissä ajat jotenkin pielessä?

    • 25 maaliskuun, 2018 / 4:43 pm

      Olihan uuni kuuma, kun laitoit riisin kypsymään? Toinen mikä tulee nyt äkkiseltään mieleen, että miten pitkä keittoaika riisipaketissa oli? Käytin itse basmatiriisiä, jossa keittoaika 10 min. Kun lohen kanssa riisi kypsyi kylmään veteen lisättynä yhteensä 25 min, tuli riisistä juuri sopivaa. Tein ensimmäisen version, jossa kypsensin riisiä reilut 15 min ennen lohia ja silloin se meni ihan liian puuroksi.

    • Anonymous
      25 maaliskuun, 2018 / 7:14 pm

      Uuni oli kuuma ja basmati-riisiä keittoajalla 10 minuuttia. Mutta niinhän se on, että uunien oikeat lämpötilat ovat hyvin erilaisia vaikka mittarissa lukisi 200. Olisi pitänyt itse huomata ekan 10 minuutin jälkeen, että eivät ole lähteneet kypsymään riittävästi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *