MIKSI MUOVIN KIERRÄTTÄMINEN KANNATTAA

Kaupallinen yhteistyö: Fortum

Omakotitaloon muuttaessamme moni asia tuli vuosia taloyhtiössä asuneille yllätyksenä. Yksi näistä oli jätehuolto. Kun aikaisemmin olimme kipanneet kaikki sekajätteet taloyhtiön yhteisiin roska-astioihin ja pahvit ja lehdet omiinsa, ei jätteen määrää tullut juuri sen ihmeemmin ajatelleeksi. Tämä ajattelemattomuus tuntui vaivaavan myös kaikkia muitakin asukkaita. Koska pohjakerroksessa sijainneen asuntomme makuuhuoneen ikkuna sijaitsi suoraan jätekatosta vastapäätä, saimme seurata aitiopaikalta, miten roska-astiat tursuivat yli äyräiden jo hyvissä ajoin ennen tyhjennystä.

Tosiasiassa havahduimme kotitaloutemme tuottamaan jätteen määrään sinä päivänä, kun HSY tiputti tontillemme tilamaamme 140 litran sekajäteastian, jolle olimme sopineet tyhjennyksen kerran kuukaudessa. Kun sekajätepönttömme oli täynnä jo ensimmäisen viikon jälkeen, ymmärsimme, että asialle oli tehtävä jotain. Vaihtoehtoina oli isomman astian tilaaminen, tyhjennysvälin tihentäminen tai jätteen määrän vähentäminen. Näistä valitsemme jälkimmäisen. Sekajätteen määrää oli helppo karsia: kierrätimmehän jo kaiken muun kierrätykseen kelpaavan paitsi muovin.

Kierrättäminen saattaa usein tyssätä siihen, että kotona ei tunnu yksinkertaisesti olevan tilaa mihin kerätä kierrätykseen menevät tuotteet. Myös meidän keittiömme on suunniteltu niin, että altaan alla on se perinteinen jätevaunu, johon keräämme sekajätteen. Tämän lisäksi pitäisi kuitenkin olla erikseen astiat kartongille ja pahville, lasille, pienmetallille, biojätteelle sekä muovipakkauksille. Neljälle ensimmäiselle olemme raivanneet tilaa kodinhoitohuoneestamme, mutta kierrätyskelpoiset muovipakkaukset olemme heittäneet aikaisemmin sekajätteen joukkoon. Tämä on johtunut suurelta osin laiskuudesta (muovin kierrättäminen on tuntunut vaivalloiselta opetella) sekä yksinkertaisesti siitä, että muovinkeräyspisteitä on ollut harvassa. Vuonna 2016 Suomessa avautui kuitenkin yli 5oo muovipakkauksille tarkoitettua Rinki-palveluiden keräyspistettä (katso lähin kierrätyspaikka täältä). Kun muovinkeräykseen kelpaavan jätteen on erotellut sekajätteestä, ei pihallamme lojuvaan roska-astiaan ole tarvinnut kipata juuri mitään.

MITÄ MUOVIPAKKAUSTEN KERÄYKSEEN SAA LAITTAA?

  • elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen​

Koska muovinkierrätykseen kelpaava muovi on hajutonta, sopivan keräysastian voi kotona sijoittaa mihin tahansa. Mikäli neliöitä on vähän, monikäyttöinen kaluste, joka toimii niin kierrätettävien tuotteiden lajittelupisteenä kuin apupöytänä olohuoneessa tai penkkinä eteisessä, on hyvä ja katseen kestävä ratkaisu. Tällainen kaluste meillä on meillä esimerkiksi kotimaisen Niimaarin valmistama ja Harri Koskisen suunnittelema vanerinen Ecosmol. Lattiatilan ollessa vähissä seinällä oleviin koukkuihin voi ripustaa kasseja, joihin on helppo sujauttaa valmiiksi kaikki kierrätykseen menevä. Esimerkiksi kierrätykseen menevät pullot meillä kulkevat kauppaan Mifukon kauniissa ja kestävissä kasseissa. Kierrättäminen muuttuu pelkästä velvollisuudesta huomattavasti mukavammaksi, kun se miellyttää myös omaa sisustussilmää. Tämä on asia, mihin on helppo tehdä kotona muutos ihan pienilläkin asioilla.

 

Hankalinta muovin kierrättämisessä on ollut opetella, mikä on kierrätyskelpoista muovia. Mikäli asiasta on ollut yhtään epävarma, on ollut helpompi kipata muovi sekajätteeseen. Muovinkeräykseen soveltuva muovi on myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetty muovinen rasia, kääre, pussi tai muu vastaava. Pakkauksia ovat myös ostosten kotiin kantamiseen tarkoitetut kauppakassit. Muut muovit ja muoviesineet, kuten lelut, kastelukannut ja muoviset keittiövälineet kuuluvat sen sijaan sekajäteastiaan. Myös elintarvikkeiden pakkaukseen käytettyjen muovikääreiden kohdalla kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Mikäli muovi on likainen, pakkaus tulee pyyhkäistä tai huuhtaista (sellainen puhtaus riittää, josta ei aiheudu hajuhaittoja). Jos peseminen vaatii suuren määrän kuumaa vettä tai pesuainetta, saattaa ympäristön kannalta olla ekologisempaa heittää kääre sekajätteeseen. Muovinkeräykseen menevistä pakkauksista kannattaa irrottaa korkit ja kannet erikseen. Se helpottaa pakkausten jatkojalostamista.

MITÄ MUOVIPAKKAUSTEN KERÄYKSEEN EI SAA LAITTAA?

    • vaarallisten aineiden jäämiä kuten maalia, kemikaaleja, öljyä tai lääkkeitä sisältäviä purkkeja ja tölkkejä
    • PVC-pakkauksia – tunnistat ne 03-merkinnästä
    • muita kuin muovipakkauksia: esimerkiksi lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tai kastelukannut eivät ole pakkauksia

Muovipakkausten lajittelulla olemme vähentäneet oman kotitaloutemme jätekustannuksia ja mikä tärkeintä, lajittelemalla voimme vaikuttaa myös tarpeeseen tuottaa uutta muovia. Kaikki Suomessa keräykseen laitetut muovipakkaukset käsitellään Fortumin laitoksessa Riihimäellä. Kaikki se muovi, mitä pystytään kierrättämään, kierrätetään ja se mitä, ei pystytä, hyödynnetään energiana. Kierrätyksen tuloksena syntyy CIRCO-kierrätysmuovia teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätysmuoviprofiileista voidaan valmistaa esimerkiksi piharakentamiseen soveltuvia ekologisia ja kestäviä terassilaudoituksia sekä aitoja.

Kierrättämistäkin tärkeämpää on pysähtyä aika ajoin miettimään omia kulutustottumuksiaan. Meillä jokaisella on mitä todennäköisemmin varaa kuluttaa vähemmän. Kesä on parhainta aikaa suosia, jos ei omalla kotipihalla, niin muuten lähellä tuotettuja kasviksia ja vihanneksia. Kaikkien ostamatta jätettyjen tai lähellä tuotettujen sekä fiksusti pakattujen tuotteiden lisäksi kaupassa on helppo tehdä muitakin ekologisia valintoja. Tuotteet voi kantaa kotiin kaupasta ostettavalla Essi-kiertokassilla, joka on 100 prosenttisesti parempi valinta kuin muovi- tai biohajoava kassi. Tavalliselta muovikassilta näyttävä henkselimallinen Essi-kiertokassi on valmistettu osittain kotitalouksista kerätystä kierrätysmuovista. Myös hedelmät ja vihannekset, joita ei voi kuljettaa irrallisena voi sujauttaa kaupassa muovipussin sijaan esimerkiksi pellavaiseen pussukkaan.

Katso myös Char and The City -blogista, miten muovinkeräys sopii sisustamiseen.

LUE MYÖS: KODIN KIERRÄTYSRATKAISUT

Follow:

5 Comments

  1. Anonymous
    19 heinäkuun, 2018 / 8:52 am

    Havahduin itse samaan asiaan, muuttaessani pieneen, muutaman asunnon talonyhtiöön. Talonyhtiössä on vain sekäjäte ja biojäte roskikset, ja nekin ovat pieniä ja tyhjennetään harvoin. Itse olin tottunut kierrättämään myös lasi, pien metalli, lehti ja pahviroskat. Nyt kun näitä ei enää omasta talonyhtiöstä löydy jäin mietitmään että mihin vien ja missä säilytän roskat. Aikasemmin oli helppoa viedä vaikka päivittäin roskat talonyhtiön roskikseen, nyt ei. Sisällä asunnossa ei kummoisesti tilaa roskakaapissa ole, mutta tulipa huomattua että kyllä niitä roskia pystyy silti lajittelemaan ja kun kauppaan menee niin isojen kauppojen läheltä löytyy lähes aina kierrätyspisteet. Muovi- ja biojätettä kertyy kyllä aika paljon ja sekäjätettä todellisuudessa hyvin vähän. Pienillä kikoilla ja silmää miellyttävillä ratkaisuilla kierrätyskin onnistuu vaikka niitä kaikkia eri roskiksia ei omalla tontilla olekkaan 🙂

    • 22 syyskuun, 2018 / 2:02 pm

      Meillä myös kulkeutui ennen päivittäin roskat talonyhtiön roskakatokseen, josta löytyi valmiiksi kaikki tarvittavat pöntöt. Oli aikamoinen yllätys, miten nopeasti omakotitalossa HSY:n pienin sekajätepönttö täyttyi, kun heitimme aluksi kaikki muovipakkaukset sekäjäteastiaan. Tämä pisti tosissaan miettimään, miten kierrätyksen saisi järkevästi toimimaan. Sekajäte väheni olemattomiin ja kierrätykseen menevät tuotteet kulkeutuvat kauppareissulla keräysastioihin 🙂

  2. 7 elokuun, 2018 / 11:03 am

    Hei! Saanko kysyä mistä nuo taulut ovat? Kauniita!

    • 22 syyskuun, 2018 / 2:03 pm

      Taulut ovat The Poster Clubista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *