Kaupallinen yhteistyö: Tikkurila

Minulle iskee maalausprojektin jälkeen usein krapula. Juuri maalattujen seinien sävy vaikuttaa jotenkin kummalliselta: liian tummalta, siniseltä, keltaiselta tai ylipäätään väärältä. Tuijottelen tuskaisena juuri maalaamaani seinää ja voin pahoin.
Miten tässä nyt näin kävi. Väri oli tarkkaan suunniteltu, testailtu ja ennen kaikkea kaivattu. Kaikista esivalmisteluista huolimatta taisin sittenkin olla liian hätäinen.
Tai ehkä ammattitaitoni värien valintaan on vielä lapsenkengissä ja eikä värisilmäni ole myöskään mikään kaikista kehittynein. Luotanhan sekä seinissä, että pukeutumisessa lähes takuuvarmaan väriyhdistelmään valkoiseen, mustaan ja harmaaseen.
Tuijottelen usein kotimme paperinvalkoisia seiniä ja kaipaan sävyjä ympärilleni. Jotain, joka pehmentäisi kovaa yleisilmettä ja korostaisi kauniisti talomme arkkitehtuuria.
Jossain huoneissa valkoiset seinät tuntuvat toki olevan ihan passelit: kylpyhuoneidemme kaksi seinää on kaakeloitu ja kaksi muuta seinää maalattu Tikkurila Lujalla, sävy Paperi. Samoin alakerran kodinhoitohuone on kaikessa valkoisuudessaan mielestäni mukavan raikas.
UNOHDA TEHOSTESEINÄT JA MAALAA KOKO HUONE
Minulla on hassu päähänpinttymä, että jos seinä maalataan jollain muulla kuin paperinvalkoisella, pitää väriä olla niin että tuntuu. Vähän sama kuin kampaajalla käydessä: jos vaan vähän nipsaistaan latvoista, eihän sitä kukaan huomaa. Tästä syystä päädyn maalaamaan usein yhden ”tehosteseinän” omaan makuuni loppujen lopuksi aivan liian tummalla sävyllä.
Tumma seinien sävy yhdistettynä kaikkeen muuhun ympärillä vallitsevaan valkoisuuteen näyttää valmiina aivan liian kovalta. Ainoana poikkeuksena voisin sanoa lastenhuoneemme seinään kahdella eri sävyllä maalatun pesän, joka on edelleen todella mieluinen.
Tämä voi johtua siitä, että kaksi toisiinsa kauniisti yhteen sointuvaa sävyä vaan yksinkertaisesti luovat harmonisen kokonaisuuden taikka siksi, että tuohon maalaushetkeen liittyi niin paljon tunnetta, että edelleen seinää katsoessani sydän on pakahtua samasta ilosta ja onnesta.

Kodissamme on tehty kesän aikana pieniä ehostuksia (nelivuotiaan kivitalon seinät ovat eläneet sen verran, että huoltomaalaus on ollut paikallaan), joista saunatupa ja makuuhuone ovat kokeneet suurimmat muutokset.
Saunatupa on vihdoin ja viimein ”valmis” ja makuuhuoneen pimennysverhot sekä uudet vuodetekstiilit ja patjat ovat muuttaneet yöunet edes vähän siedettävimmiksi. Ehkäpä se, että makuuhuonetta on yrittänyt muuttaa unenlaadun kannalta huomattavasti paremmaksi, on saanut tällä hetkellä kaikki liikenevät voimavarat keskittymään kyseenomaisen huoneen ympärille. ’
Makuuhuone on huone, johon olen myös pidempään kaivannut jotain muuta sävyä, kuin valkoista.
AVUKSI IDEAKUVA JOSTA KÄY ILMI TOIVOTTU SEINIEN SÄVY
Värikokeiluistani viisastuneena kävin tapaamassa Tikkurilan värisuunnittelijaa, jolta jokainen ihan tavallinen kuluttaja saa apua värivalintoja pohtiessaan.
Tätä ennen kannattaa myös tutustua Tikkurilan Tunne Väri -karttaan, johon on koottu erittäin monipuolinen sävyvalikoima niin lämpimien maanläheisten sävyjen kuin viileämpien värien ystäville.
Otin tapaamiseen valokuvan makuuhuoneestamme sekä ideakuvan josta käy ilmi tyyli sekä seinien sävy, jota tavoittelin.
Ensimmäiseksi suunnittelija kaivoi kansiosta värilastun sävyltään F487 Höyhen. Neuvotteluhuoneen kirkkaissa valoissa sävyä katsoessani minua alkoi huvittaa: jos maalaisin tuolla sävyllä makuuhuoneemme seinän, mies ei ikinä huomaisi mitään eroa entiseen.
Kun kerroin epäillystäni suunnittelijalle, kysyi hän mihin suuntaan haluisin seinän sävyn taittavan: siniseen, vihreään, punaiseen vai keltaiseen. Tässä vaiheessa tuttu paniikki nosti taas päätään: no en mihinkään! Minä halusin täydellisen seinän sävyn, joka olisi juuri sitä, mitä sävy ikinä onkin.
Ajatuksissani makuuhuone voisi olla esimerkiksi beige, jotta pellavaverhot ja sängynpääty sointuisivat edes jotenkin yhteen.
Värisuunnittelija kertoi, että kymmenisen vuotta sitten ihmiset metsästivät täydellistä maitokahvin sävyistä beigeä. Tuolloin sävy Mulperi nousi suureen suosioon.

SUOMALAISTEN SEINIEN SÄVY SUOSIKIT
Beigen jälkeen ihmiset hurahtivat harmaaseen. Värisuunnittelijalle usein esitetyt kysymykset koskivatkin täydellisen harmaan kaavaa. Sellaista, jossa ei ole mukana kuin valkoista ja ripaus mustaa. Mutta koska maalit sekoitetaan neljästä eri sävystä, niin sanottua neutraalia harmaata ei ole olemassa. Seinien sävy taittaa aina joko kylmään tai lämpimään. Lisäksi tilan valaistuksella ja seinän sijainnilla suhteessa ikkunaan on merkitystä sillä, miltä maalattu seinä kulloinkin loppujen lopuksi näyttää.
Värimieltymysten kohdalla ympyrä on sulkeutunut ja jälleen seiniä maalataan beigeksi. Ja edelleen Mulperi on sekä värisuunnittelijan että kuluttajien suosikki.
Jos harmaa ja beige vuorottelevat suomalaisten sisustuksissa, on yksi kysymys vuodesta toiseen ykkönen.
Useimmiten Tikkurilaan otetaan yhteyttä siinä vaiheessa, kun on viikkotolkulla pähkäilty, minkä sävyinen valkoinen olisi paras.
Värisuunnittelija kehottaa usein valitsemaan sävytetyn valkoisen. Mutta koska yleensä ihmiset haluavat valkoisen valkoisen, kertoo suunnittelija suosittelevansa tässä tapauksessa aina Paperia.
Kun kysyin, löytyykö suunnittelijalta kotoaan valkoisia seiniä, hän naurahti ja sanoi, että ei. Samaan hengenvetoon hän kertoi, että saattaa maalata jonkun seinän pätkän uusiksi ihan vain viikkosiivouksen yhteydessä. Tämä puolihuolimattomasti lausuttu toteamus mullisti ajatukseni maalaamisesta täysin.
Jostain kumman syystä olen aina ajatellut, että värin valitseminen ja maalausprojektiin ryhtyminen on jotenkin äärimmäisen työläs prosessi ja lopputuloksesta pitää olla etukäteen jokseenkin varma, ennen kuin puuhaan kannattaa millään tavalla ryhtyä.

Pää täynnä ideoita ja ajatuksia suunnistin Tikkurilalta kotiin mukanani nippu A5-värimalleja, joita suunnittelija oli makuuhuoneen seiniimme ehdottanut. Mikäli joku väreistä tuntuisi oikealta, voisi Tikkurilalta vielä tilata A4-värimallin, joka toistaa täydellisesti valitun värisävyn seinää vasten päätöstäni tukemaan. Tämä on huomattavasti halvempi vaihtoehto, kuin sutaista maalipurkista testiväri seinään.
Kun sovittelin värimalleja seinälle, yllätyin siitä, kuinka kirkkaassa valossa ihan perusvalkoiselta näyttänyt Höyhen olikin jotain ihan muuta kuin valkoinen.
Sillä sekunnilla hylkäsin Mulperin ja päätin kokeilla, josko hienovaraisempi muutos olisi enemmän omaan makuuni sopiva.
Ja olihan se. Jopa niin sopiva, että ajattelin rohkaistua maalaamaan sävytetyllä valkoisella myös alakertamme suuria seinäpintoja.
Tikkurilan täyshimmeällä Harmony-sisustusmaalilla toteutettu sävy yhdisti kauniisti harmaan villakankaisen sängynpäädyn, luonnonväriset pellavalakanat sekä verhot harmoniseksi kokonaisuudeksi.
Aikaa muutoksen toteuttamiseen rajauksineen ja suojauksineen meni taaperon päiväunien verran eli reilu tunti.
5 VINKKIÄ OIKEAN SÄVYN VALINTAAN
- Valitse valkoisista mieluummin jokin sävytetty väri. Jos haluat kuitenkin ”puhtaan valkoisen”, valitse Tikkurilan F497 (Paperi)
- Maitokahvin (beigen) sävyistä kaunein on H484 (Mulperi)
- Varsinaista neutraalia harmaata väriainetta ei ole olemassa, koska valaistus ja muiden värien läsnäolo vaikuttavat siihen, mikä koetaan ja nähdään neutraalina. Esimerkiksi Tikkurilan Deco Grey -värikartasta löytyvää sävyyn 1952 kannattaa kääntyä, jos etsii harmaata, jossa vivahteikkuus on minimissä. Hieman kellertävään vivahtava 1931 näyttäytyy kuitenkin useimmin neutraalimpana.
- Lämpimämpien harmaiden ystävälle sopii Deco Gray -kartan sävy 1909 tai Tunne Väri -kokoelman V487 (Valamo). Rusehtavan harmaasta pitävälle voi suositella Deco Grey -värikartan sävyä 1916
- Tunne Väri -kartan viileistä harmaista kannattaa tarkistaa K499 (Graniitti) ja sinertävä harmaa Deco Grey 1938.
Kiitos vinkeistä. Täytyykin katsoa tuo Mulperi, jospa se olisi ratkaisu etsimämme seinän sävyksi. Olen kiikuttanut kotiin useamman vaihtoehdon väriksi ja A4 tilannut, mutta ei oiekin mikään sävy tunnu miellyttävän.
Toivotaan että löydämme sopivat sävyt!
Löytyikö jo oikea sävy? Jos vielä arvot eri vaihtoehtojen välille, kannattaa kääntyä Tikkurilan värisuunnittelijaan 🙂
Näyttää todella kauniilta <3 Ja kiitos vinkeistä. Olen itsekin pähkäillyt tuon täydellisen oikean maalisävyn valinnan kanssa, ja vaikeaa on ollut jokaisella kerralla. Mutta nyt olen ollut todella tyytyväinen. Maalasimme pari vuotta sitten olo- ja makuuhuoneen ja niihin löytyi (vihdoin, koemaalausten kautta) mielestäni lähes täydellinen harmaan sävy: olohuoneeseen tuli Deco Grey -värikartan sävy 1915 ja makkariin 1943. Molemmat ovat mielestäni todella kauniit, edellinen vähän tummempi ja jälkimmäinen vaaleampi. Ja se, miltä väri näyttää, todellakin vaihtelee. Esim. tuo olohuoneen sävy taittaa välillä vähän beigeen tai hyvin haaleaan ruskeaan, välillä se on aivan selvästi harmaa, niin kuin sen värin käsitän. Makkarin sävy puolestaan näyttää toisinaan lähes sävytetyltä valkoiselta, toisinaan enemmän vaaleanharmaalta.
Jos nuo sävyt kiinnostavat, kurkkaa Insta-tililleni (instagram.com/sisustusilona) tai blogiini, jossa olkkarin sävy näkyy esim. täällä:
https://ilonasisustus.blogspot.com/2018/04/mita-valia-verhotangon-pituudella.html
Maalit ovat mielenkiintoisia, ja ah, niin haastavia! Ex tempore -maalausta, jonka voi tosiaan tehdä vaikka siivouksen yhteydessä, harrastan lähinnä eteisessä ja tuulikaapissa. Kotona on yleensä aina varalla valkoista, jolla voin vedellä naarmut ja viirut piiloon 🙂
Iloisia maalailuja!
Lämmin kiitos kommentistasi Olipas ihanaa käydä vasta vierailulla teidän olohuoneessa. Sävy näyttää todella kauniilta. Täällä myös harrastetaan tuota valkoisella paikkailua viikkosiivouksen yhteydessä 😀
Kauniit ja tunnelmalliset kuvat jälleen. Vaaleus on kaunista. Samoin katon ja lattioiden listattomuus.
Lämmin kiitos. Pidämme itse myös kovin tuosta listattomuudesta ja onneksi saimme sen suht hyvin toteutettua.
Kiitos, tää on ihan loistava postaus! Olen suunnitellut meidän keittiön valkoisten seinien maalaamista. Haluaisin sinne jonkun sävyn, mutta en mitään kauheasti valkoisesta poikkeavaa. Nyt tiedän, mistä sävystä hommaan värilastun testattavaksi. 🙂
Joko hommasit värilastun? Mihin päädyit?
Höyhen on ollut mun luottosävy pitkään ja pidän siitä yhä ja edelleen todella paljon. Sopii täydellisesti myös teille <3 Tuo yläosan rajaus on ihana – siinä paljastuu juurikin se, ettei kyseessä ole puhdas valkoisen sävy, jollaiseksi sen helposti mieltää, jos sävyllä on maalattu katonrajaan saakka. Olen alkanut inspiroitumaan luonnonvalkoisista sävyistä viimeaikoina, jopa kellertäviin menevistä. Ihanaa päivää <3
Nopeasti katsottuna Höyhen tosiaan näyttää ihan tavalliselta valkoiselta, mutta ero on huima verratuna tuohon Paperiin. Nämä luonnonvalkoiset sävyt tekevät tiloista niin paljon pehmeämpiä.
Ihmettelen kyllä väitettä, ettei neutraaleja sävyjä olisi. Onhan. NCS-järjestelmästä löytää helposti, ne on aina -00-N -päätteisiä. Esimerkiksi 0300-N on puhtaan valkoinen. Teknoksen kartoissa on ne koodit suoraan, on niin helppoa etsiä oikea sävy niiden perusteella, eikä tuolla mun mielestä vähän erikoisella Tikkurilan systeemillä, jossa kuluttajalle suunnatuilla väreillä on nimet. Mielikuvat on harvoin faktaa ja pieleen menee sen vuoksi. Myös Tikkurilan väreistä löytyy sen järjestelmän koodit, esimerkiksi tuo Mulperi on S 1505-Y30R, eli sen sävyssä on 30% punaista ja 70% keltaista.
Tässä Tikkurilan värisuunnittelijan vastaus pohdintoihisi:
Väri on riippuvainen valosta, materiaalista ja havainnosta. Väri on myös koko ajan suhteessa ympäröivään maailmaan, sen valaistukseen ja muihin värillisiin pintoihin. Harmaissa sävyissä havaitsemme usein erityisen herkästi materiaaliin liittyvän vivahdevaihtelun. Siksi kerromme, että varsinaista neutraalia harmaata väriainetta ei ole olemassa.
Maalien värit saadaan aikaan väriaineista eli väripigmenteistä ja vedestä sekä apuaineista koostuvalla sävytyspastalla. Sävypastoja Tikkurilan Avatint- sävytysjärjestelmässä on 16. Lisäksi maaleissa käytettyjen side- ja täyteaineiden ominaisväri vaihtelee jonkin verran; toiset perusmaalit ovat keltaiseen päin vivahtavia, toiset taas näyttävät sinertäviltä. Värihavaintoon vaikuttaa myös se, että eri valonlähteillä on hyvin erilaiset värintoisto-ominaisuudet ja tämä korostaa materiaaliin liittyvää vivaihteikkuutta.
Ihana postaus! Teidän makuuhuoneen uusi väri on täydellinen. Meille olisi tulossa uuteen taloon F486 ja H486, jotka ovat värikartassa ihan mulperin ja höyhenen vieressä mutta sävyinä aavistuksen verran viileämmät. Saas nähdä miten meidän käy.
Uskon, että valitsemanne sävyt sopivat kotiinne todella kauniisti <3
Todella kaunis lattia! Kertoisitko siitä lisää? Mikä sävy?