Suomessa jopa 110 000 lasta, eli siis joka kymmenes alaikäinen, on virallisesti köyhä. Kun itse nauttii yltäkylläisestä joulusta ei välttämättä tule ajatelleeksi, että joissain perheessä joulu voi olla melko tavanomainen päivä ja lapsille kouluun paluu stressaavaa muiden vertaillessa lahjojaan. Päätimme viime vuonna mieheni kanssa jättää ostamatta toisillemme lahjat. Sen sijaan ostimme Vennerin jouluruokakassit kahdelle vähävaraiselle lapsiperheelle. Samoin teemme tänäkin jouluna.
Joulun yltäkylläisyyttä, tässä uusien kauppakeskusten luvatussa maassa, on tullut ajateltua viime viikkoina useaan otteeseen. Kävin jokin aika sitten Vepsäläisen joulupressissä, jossa esiteltiin Shishi-sisustusbrändin jouluun keskittyvä pop-up-myymälä. Olen aikaisemmin vieraillut Shishin Tallinnan myymälässä, joten tiesin, mitä odottaa.
Helsingin Keskuskadulla sijaitsevassa Shishin pop-up-myymälässä enemmän on todellakin enemmän. Myymälä on todellisen jouluttajan inspiraatioaitta hileineen kaikkineen, mutta ihmiselle, joka pyrkii karsimaan tavaran määrää, se on tyrmäävä kokemus. Ravistelin Shishin joulupölyä hiuksistani vielä viikko vierailun jälkeen.
Näin kestävää kuluttamista korostavana aikakautena minun on ehkä hivenen hankala ymmärtää, miksi tämä pop-up on avattu. Tämä siksi, että olen myös nähnyt Tallinnan myymälän yhteydessä olevan Shishin Outletin, joka on täynnä myymättä jäänyttä edellisen sesongin tingelitangelia. (Niitä hyllyrivejä ja sitä tavaramäärää katsellessa tunsi kyllä kuluttajana olevansa yhtä arvokas kuin pihamaalla kukoistava jättiputki, joka tulee viipymättä kitkeä pois ennen kuin se aiheuttaa lisää tuhoja.) Oletteko koskaan miettineet mihin ne kaikki myymättömät tavarat viedään. Niinpä!
Olen vuosien myötä huomannut, että tällaisen “ei niin joulusta välittävän ihmisen” on kovin helppo syyllistää kaikkia tosihurahtaneita (anteeksi, että edes käytin tuota sanaa, mutta se oli tyylien kontrastiin nähden kuvaava). Tiedän ihmisiä, jotka aloittavat joulunvieton jo tammikuussa (ihan tosi) ja niitä, jotka suunnittelevat joulun joka vuosi väriteeman ympärille. Se on ihan ok!
Vepsäläinen perustelee Shishin tuomista suomen joulumarkkinoille näin:
”Halusimme tuoda markkinoille lupaukseemme sopivia joulukoristeita, jotka kestävät aikaa ja joiden äärellä perheiden jouluperinteet siirtyvät sukupolvilta toisille. Siksi toimme SHISHIn Suomeen. Halusimme tehdä tämän tavalla, jossa joulua koristelevat perheet tietävät ostopäätöksensä yhteydessä tekevänsä hyvää myös niille lapsille, joilla ei ole mahdollisuutta samanlaiseen kokemukseen. Haluamme tukea lapsen oikeuksien toteutumista merkittävällä osalla pop-up-myymälän tuotoista lahjoittamalla sen Pelastakaa Lapset ry:n Lahjaksi Tulevaisuus -joulukeräykseen. Keräyksen tuotoilla hankitaan vähävaraisten perheiden lapsille joululahjoja, jotka paitsi mahdollistavat pieniä unelmia tuovat myös iloa ja hyötyä pitkälle tulevaisuuteen”
Tämäkin on ihan ok, vaikkakin täytyy muistaa, että taustalla on kuitenkin ennen kaikkea kaupalliset intressit.
On myös ihan ok käydä ihmettelemässä Shishin valikoimaa. Ja jos joulumielen lisäksi matkaasi tarttuu jotain muutakin, kannattaa koriste valita sillä ajatuksella, että sen säilyttää sukupolvelta toiselle, ollen yksi osa niitä muistoja, jotka kulkevat mukana joulusta toiseen.
AIHEESTA LISÄÄ: ENSIMMÄINEN JOULU
Itse lähtisin siitä, että olipa joulun sisältö ja ulkoasu mitä tahansa, panostaisin kestävään ajatteluun ja ekologisuuteen. Siis olipa joulusi runsas tai minimalistinen, pellavainen tai hileinen, punainen tai valkoinen, tee se ajatuksella ja muista myös muita.
Joulun 2019 trendit
1. Enemmän on enemmän
Minimalismin monen vuoden valtakauden jälkeen sisustuksessa ollaan nyt suuntaamassa kohti runsautta, joten tänä vuonna joulukin on ylenpalttinen – more is more.
2. Kestävää ja ajatonta
Vaikka joulutyylissä ja koristeiden määrässä ei kitsastella, se ei tarkoita krääsää ja överikulutusta. Kestävä kuluttaminen ja vastuulliset valinnat ovat kaikkiin elämänalueisiin ulottuva megatrendi, joka näkyy joulunakin. Se mitä hankitaan, hankitaan harkiten ja sillä ajatuksella, että se ilahduttaa vielä vuoden ja vuosikymmenenkin kuluttua.
3. Joulukuusi tuli takaisin
Monen sisustustrendejä seuraavan kodissa viime vuosina kuusen virkaa ovat toimittaneet havut tai paljaat oksat maljakossa, mutta tänä vuonna kuusi tekee paluun – juuri niin runsasoksaisena ja jouluisena kuin kuuluukin.
4. Minkä värinen on joulu 2019?
Koskaanhan ei ole vain yhtä trendiväriä – onneksi, koska makuja on monia. Mutta tämän vuoden kiinnostavimmiksi jouluväreiksi voi nostaa tumman vihreän ja ruskean eri sävyt.
5. Puuta, puuta ja puuta
Trendikäs materiaali sisustuksessa on nyt puu, sekä vaaleana että tummana. Kodin jouluilmeessä puuta voi hyödyntää esimerkiksi leikkuulaudoilla: kokoa vaikka kattauksen keskelle leikkuulaudan päälle asetelma kukista, kynttilöistä ja koriste-esineistä.
6. Me rakastamme kukkia
Tänä vuonna jouluun kuuluu kukat entistä monipuolisemmin, eikä tarvitse rajoittua varsinaisiin joulukukkiin, vaan kukka kuin kukka on nyt joulukukka. Trendikkäin joulukimppu tai -asetelma on nyt rento yhdistelmä leikkokukkia, luonnonkasveja, oksia ja havuja. Muista myös kuivakukat!
(Joulun 2019 Trendit sisustustoimittaja Anna Jalkanen)
Joulun rakentaminen tavaran ja kulutuksen ympärille on todella ahdistavaa. Kaikki kulutushysteria sen ympärillä tuo minullekkin vain mieleen vähävaraiset perheet, joissa äidit ja isät epätoivoisesti yrittävät järjestää lapsilleen edes jonkinlaisen joulun. Me ollaan lasten kanssa joka joulu ostettu Joulupuu keräyksen kautta yhdelle lapselle joululahja ja siitä on meille muodostunut jo perinne. Tuntuu hyvälle, että voi jollekkin tuoda pienellä teolla hyvän joulun mielen. Tänä jouluna olen päättänyt, että lahjat pidetään minimissä ja mitään turhaa ei osteta. Vien kaikki ylimääräset joulukoristeet hyväntekeväisyyteen ja itse teen uusia joulusomistuksia vain kierrätysmateriaaleista. Rakastan joulua juhlana yli kaiken sen takia, että se on aikaa olla yhdessä. Kaikki lapset ovat silloin kotona (jopa armeijassa oleva) ja me kokkaillaan, syödään ja pelaillaan lautapelejä yhdessä. Maailma ei kaipaa enää yhtään lisää krääsää ja kaatopaikan täytettä.
Kirjoittaja
Luin juuri ennen joulua artikkelin, jossa opettaja kertoi, mitä yksi oppilaista oli kirjoittanut aineeseen ”Mitä tein jouluna?” kolme lausetta; ”Menin kauppaan, ostin ruokaa, tein ruokaa” Opettaja tiedusteli mitä ruokaa hän osti? Kalapuikkoja. Mitä hän teki niillä? No, hän paistoi ne. Että sellainen joulutarina. Voi kun tuollekin pojalle olisi voinut järjestää edes hieman toisenlaisen joulun.. Teidän joulu kuulostaa muuten lautapelejä myöten täysin meidän joululta ❤️
Hyvä kirjoitus! Kävin Helsingin reissullani Shishi-myymälässä enkä todellakaan halunnut ostaa sieltä mitään. Tykkään joulusta, olen kerännyt omat kuusenkoristeeni vuosien varrella, niihin liittyy muistoja ja ne ovat aidommimmista materiaaleista kuin sen kaupan koristeet.
Kirjoittaja
Vuosien varrella kerätyt koristeet ovat ihan parhaita ❤️
Heippa! Mä oon yrittäny etsiä täältä sun blogista tietoa siitä, että mistä olet ostanut tuon tikastyöpöydän?
Kirjoittaja
Pystytkö tarkentamaan, missä huoneessa olevaa pöytää tarkoitat (meillä on noita pöytiä ympäri taloa 😅)?