On uskomatonta, miten talossa, joka näyttää joka kuvassa olevan lähinnä tyhjää täynnä, voikin olla niin paljon rompetta. Lähes jokaisesta huoneesta löytyvät korkeat kaapistot kätkevät sisäänsä uskomattoman määrän tavaraa. Ehkäpä on jo aika tunnustaa se tosiasia, että näennäisesti siistissä kodissa on ihan järkyttävän sotkuiset komerot! Kodin tavarakaaosta on yritetty nyt kesyttää huone kerrallaan.
Paras sisustusvinkki: siivoa!
Minulta kysytään usein vinkkejä, miten saada kotiin uutta ilmettä. Ennen kuin kysyjä säntää uusille koristetyyny- ja verho-ostoksille, kehotan ihan ensiksi tarttumaan luutaan. Useimmiten paras ensiapu kodin päivitystä kaipaavalle on siivoaminen ja tavaroiden järjestely. Koti on helppo pitää siistinä, kun säilytystarve on oikein mitoitettu. Säilytystilaa ei silti koskaan tunnu olevan riittävästi: perhekoon tai ihan pelkästään tavaramäärän kasvaessa ollaan helposti tilanteessa, jossa erinäiset harrastusvälineet, kausivaatteet ja kaikenlainen irtosälä seilaavat päämäärättömästi tilasta toiseen. Yksi hyvä keino tavaramäärän hallitsemiseen on miettiä ennen tavaran hankkimista, onko sille kodissa paikkaa. Jos tavara on syystä tai toisesta pakko hankkia, laittaa tavaraa vastaavan määrään kiertoon: yksi sisään ja toinen ulos.
7 VINKKIÄ KODIN KAAOKSEN KESYTTÄMISEEN
- Käy kotisi läpi huone kerrallaan. Onko sinulla tavaraa, joka seilaa epämääräisesti tilasta toiseen eikä oikein löydä paikkaansa. Kun jokaiselle tavaralle on paikka, on koti helpompi pitää järjestyksessä.
- Tee järjestelystä rutiini. Jos et palauta tavaraa paikoilleen heti käytön jälkeen, järjestele iltaisin aina tietyt paikat tai varaa päivästä vartti järjestelemiseen.
- Tee kotiisi muutama kaunis asetelma. Asetelman lähelle ei niin helposti tule laitettua mitään rumentavaa.
- Suosi täyskorkeita kaapistoja. Näihin saat helposti sujautettua kaiken irtosälän katseilta piiloon eikä niiden päälle pysty kerryttämään tavaraa samoin kun lipastoihin ja hyllyille.
- Kuvittele, että kotisi olisi menossa myyntiin. Järjestä koti samoin, kun siivoaisit sen juuri ennen asuntoesittelyä. Tämän tehtyäsi mieti, tarvitseeko jokaista piilottamaasi tavaraa enää ottaa esille.
- Opi luopumaan. Älä säilytä lahjoja tai muuta pelkästään velvollisuuden tunnosta. Jos et ole kaivannut jotain tavaraa yli vuoteen, tulet tuskin sitä tulevaisuudessakaan tarvitsemaan.
- Siivoa vaatekaappisi vähintään kerran vuodessa. Yksi helppo niksi löytää sopivaa päällepantavaa, on jaotella kaapin sisältö ikään kuin paikkaisi matkalle: tee valmiita yhteensopivia kokonaisuuksia ja siirrä kaikki muut syrjään. Käytä viikon verran vain yhtä settiä ja kun on aika laittaa kaikki viikon aikana käytetyt vaatteet pesuun ota käyttöön uusi valmiiksi mietitty vaatepaketti
Nykyistä kotia suunnitellessamme satsasimme säilytyskaappeihin ja muut huonekalut jäivät pitkäksi aikaa hankkimatta: ennemmin toimiva eteinen kuin uusi sohva. Silti kodissa, jossa säilytystilaa on ruhtinaallisesti, joutuu vähintään puoli vuosittain käymään kaapit läpi ja karsia: lehdet ja paperit kierrätykseen, käyttämättömät vaatteet ja tavarat kirppikselle ja roskat roskikseen.
+ Bonuksena vielä pikaniksi, jolla saada paikat näyttämään putipuhtaalta: kiillotta hanat ja laita pöydälle kukkia.
P.S. Täältä löydät ohjeet, kuinka tuunata itse näyttävä kukkakimppu edullisesti marketin valikoimaa ja luonnonmateriaaleja hyödyntäen.