Ilmastoahdistuksen myötä yltiöpäisen tavaran tuottamisen ja kuluttamisen kritisointi on alkanut näkymään entistä voimakkaammin mediassa ja erilaisissa keskusteluissa. Tuntuu, että ihmiset oikasti harkitsevat ostopäätöksiään ja ostavat harvemmin, laadukkaampaa ja vain tarpeeseen.
Hetki sitten havahduin hätkähdyttäviin otsikoihin, joiden pohjalta aloin miettiä, että minkälaisessa kuplassa sitä oikeasti elää: onko niin että harkittuja ja laadukkaita ostopäätöksiä on helppo tehdä, koska siihen on varaa? Koskeeko siis tuo yllä oleva havainto ainoastaan tavallista, keskiluokkaista keskivertokuluttajaa, joihin koen itse lukeutuvani?
Otsikossa kerrottiin, että Mall of Triplan avajaispäivänä puolalaisen vaateketjun muutaman euron vaatteet myytiin loppuun ja uusi tavarakuorma on tulossa. Kuka niitä osti ja ja ennen kaikkea miksi?
Triplan avajaiset ovat tulleet ja menneet, mutta kulutusjuhlat jatkuu. Perjantaina vietettiin Yhdysvalloista tänne Suomeen rantautunutta kauppojen joulusesongin avajaispäivää Black Friday:ta, joka merkitsee jälleen sitä aikaa vuodesta, jolloin mennään koko ajan kiihtyvää vauhtia kohti loppuvuoden juhlaa. Sitä, jolloin ne joilla on varaa, kuluttavat, ne joilla ei ole varaa, kuluttavat yli varojen ja ne joilla ei oikeasti ole varaa, tuskailevat sitä, miten kertoa lapselle, että tänä vuonna ei tule joulua.
Pohdin asiaa muutama vuosi sitten blogissa näin:
Oma yltäkylläinen elämäni muistuttaa nykyään hyvin vähän omia lapsuuden jouluja. Samoin kun koko ystäväpiirillä ympärilläni. Kun itsellä on aineellisesti kaikki hyvin, on vaikea ymmärtää, että tämä ei todellakaan ole mikään normi ja itsestäänselvyys. Se mitä silmät ei näe, ei sydän kuule. On sydäntä särkevää miettiä, ettei kaikilla ole varaa siihen, että saisi edes kerran vuodessa kunnolla syödäkseen. Tai sitä surun määrää, ettei pysty toteuttamaan edes sitä lapsen kaikkein edullisinta toivetta lahjalistalta. Kaiken tämän joka tuutista tulvivan kaupallisuuden keskellä, kun ei oikein ole hyötyä selittää lapselle, että joulun sanoma piilee jossain ihan muussa, kuin saamisessa.
Onneksi myös piristäviä poikkeuksia. Esimerkiksi Tori.fi kampanjoi somessa tällä hetkellä näyttävästi kierrätettyjen lahjojen puolesta. Aiheesta voit lukea lisää täältä.
Itse kirjoitin aiheesta pari vuotta sitten blogin joulukalenteriin otsikon “Toisen turhake on lahja toiselle” alle näin:
Kierrätyksestä ostetut joululahjat ovat todellinen ekoteko, joka sopii joulun kaltaiseen kulutusjuhlaan todella mainiosti. Kerään pitkin vuotta kierrätysryhmistä ja kirpputoreilta kaappiin tavaroita, joiden ajattelen sopivan lahjaksi. Kun kaapin valikoima on tarpeeksi runsas, löytyy sopiva lahja mitä erilaisempaan tarpeeseen ja tilaisuuteen eikä näin joulun alla tule oikeastaan minkäänlaista stressiä lahjoista. Minulla on myös tapana ottaa talteen jo käytetyt lahjapaperit sekä leikata lehdistä kuvia itse askarreltuihin kortteihin. Kauniisti pakattu lahja ja itse tehty kortti tuntuvat aina lahjan saajasta erityisen henkilökohtaisilta.
Olen edelleen vakaasti sitä mieltä, että kierrätettyä tavaraa voi erittäin hyvin antaa lahjaksi, kunhan tavara on siistiä ja ehjää.
Myös aineettomat lahjat varsinkin aikuisten kesken ovat kultaakin arvokkaampia. Aineettoman antamisen riemua voi myös opettaa jo ihan pienestä pitäen, kuten Coffee Table Diaryn aineettomassa joulukalenterissa lapselle.
Ensi viikon tiistaina 3.12. vietetään lahjoittamiseen ja hyviin tekoihin kannustava teemapäivää Tekojen Tiistaita. Päivä järjestetään aina “Black Fridayn” ja “Cyber Mondayn” jälkeen. Tekojen Tiistaina halutaankin kulutuksen sijaan herätellä keskustelemaan antamisesta – oli se sitten aikaa, apua, lahjoituksia, hyvän mielen sanoja tai tekoja. #TekojenTiistai haastaa jokaisen toimimaan tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta ja on avoin aivan jokaiselle, niin järjestöille, yrityksille kuin yksityishenkilöillekin.
Vastuullisuudesta on vaikea puhua, niin ettei se kuulostaisi saarnaamiselta. Uskon kuitenkin vahvasti siihen periaatteeseen, että jokaisella pienelläkin teolla on suuri merkitys ja kaikki virheet ja epätäydellisyys sallitaan, niin itselle kuin muille. Jo sen yhden hyvän asian tai eettisemmän kulutusvalinnan tekeminen riittää (suosittelen mitä lämpimmin tutustumaan Karita Sainion kirjaan Hyvin eletty).
Joulunalus jos mikä on ajankohta, jolloin on mitä suurin syy huomioida heikommassa asemassa olevia. Jos aloittaminen tuntuu hankalalta, kannattaa suunnata katseensa lähelle. Hyvää tekevä teko voi olla niinkin pientä, kuin työkaverille kahvikupillisen vieminen. Teot voivat olla kiittämistä, lupauksia, pieniä tekoja, suuria kampanjoita, lahjoittamista, vapaaehtoistyötä tai vaikkapa tavaran lahjoittamista. Myös kohde on täysin vapaavalintainen.
Kyselin viime vuonna, minkälaista joulukalenteria te haluaisitte seurata. Yksi teema, joka vastauksessa nousi toistuvasti esiin, oli toive hyväntekeväisyysjoulukalenterista. Tänä vuonna perinteisen blogissa olevan joulukalenterin sijaan avaan Instagram Storyn puolella joka adventti kalenteriluukun, jossa osallistun johonkin ajankohtaiseen hyväntekeväisyyskohteeseen.
Haastan myös sinut osallistumaan kalenterin hyvää tekeviin tempauksiin. Osallistua voit yhteen tai vaikka kaikkiin, ihan omien resurssiesi mukaan. Omat teot voi ja kannattaa jakaa somessa hashtageilla #tekojentiistai ja #givingtuesday, jotta tavoitettaisiin mahdollisimman suuri joukko ja lisättäisiin tietoisuutta auttamisesta, antamisesta ja lahjoittamisesta.
Millaisia ajatuksia tämä sinussa herättää? Kommentteihin saa myös mieluusti jakaa ideoita, miten itse olet mukana, millainen teko sinua ilahduttaisi tai mitä hyvää tekeviä luukkuja haluaisit nähdä IG- joulukalenterissa ?
LUE MYÖS: MITÄ ANTAA JOULULAHJAKSI?
LAHJAIDEOITA
Toisen turhake on toisen lahja
Edullinen joulukukka kauniissa purkissa
Itse tehty sitruunainen hunajakuorinta
Piparikranssi – Joulun kaunein ruokalahja
Mitä lahjaksi – joululahjavinkit perheelle ja läheisille
JOULURESEPTEJÄ
Joulukakku ja koristeluohjeet
Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti
Joulun paras glögi
Maukas ja mehevä rommikakku
Helppo ja hyvä saaristolaisleipä
Ei niin perinteinen riisipuuro
Suussa sulavat juustokeksit
DIY
Moderni himmeli messinkiputkesta
Vaihtoehto perinteiselle jäälyhdylle
Pienen huopakorin askarteluohjeet