Kyselin viikonloppuna Instagram Storiesissa teidän ajatuksia blogijoulukalentereista. Pääsääntöisesti blogeissa olevista joulukalentereista pidettiin, mutta joillekin jokapäiväinen julkaisu tuotti ähkyn. Ymmärrän tämän hyvin. Viime vuoden blogikalenterikokemuksella itsellenikin tuli ähky jo ihan pelkästään tekemisestä ja vaikka ideoita oli kuinka, tekemiseen väsähti siinä kahdeksannentoista kalenteriluukun kohdalla. Loput luukuista tein puoliväkisin. Sisu ei antanut periksi todeta, että nyt on paukut loppu ja pakko luovuttaa.
Blogikalenterin tekeminen tuottaa myös paljon iloa. Aloitin ennen joulun tekemisen siinä juhannuksen aikoihin ja arvanette varmaan, että hetki ennen kesälomia ei ollut mikään ihanteellisin aika virittäytyä joulutunnelmaan. Joulua rakennettiin heti lomien jälkeen aina aatonaattoon asti ja tämän jälkeen jo pelkästään joulun ajatteleminen sai aikaan ahdistuksen. Ehkäpä viime vuonna olin viimein toipunut henkisesti niin hyvin menneisyydestäni, että joulutunnelma sai minut totaalisesti marraskuussa valtaani. Ja niin näyttää käyneen myös tänä vuonna.
Jouluhurinoissani alkoi ajatus blogijoulukalenterista kuin varkain hiipiä jälleen mieleeni. Ensimmäiset kaksi ”luukkua” on avattu ja parhaillaan syntyy kolmas. Olen tieten tahtoen varonut visusti sanomasta sanaa luukku tai kalenteri täällä blogin puolella. Tänä vuonna täytyy olla rehellinen. En tiedä yhtään, kuinka pitkälle voimavarat ja innostus kantavat. Voipi olla, että blogi päivittyy jouluvalmisteluista päivittäin tai sitten ei.
Kun kerrankin intouduin Instassa kyselemään, kyselin samaan hengenvetoon, minkälaisista kalenterijutuista pidätte eniten. Vastauksista huomasi, että vaikka kuinka yrittää, kaikkia ei voi miellyttää. Kun toinen toivoi jouluisia reseptejä ja diy-juttuja, toinen ei halunnut nähdä yhtään reseptiä, joita kaikki blogit ovat pullollaan. Kolmannelle riitti, että blogi päivittyy päivittäin ja neljäs kaipasi inspiraatiota jouluiseen sisustukseen. Miellytti jutut tai ei pääasia, että niistä näkyy tekijän oma kädenjälki ja innostus. Siitäpä syystä tämän vuoden joulujutut tulevat olemaan ihan yhtä sillisalaattia kuin viime vuodenkin. Reseptejä, kattausideoita, askartelua, koristelua ja sekalaisia ajatuksia elämästä ja olemisesta. Sitä mikä kulloinkin tuntuu itsestä jotenkin erityisen ajankohtaiselta.
Yksi ajankohtainen asia, joka vastauksissa nousi esiin, oli hyväntekeväisyyskalenteriluukut. Hyväntekeväisyyteen liittyy sama paradoksi kuin eettiseen kuluttamiseen. Pitäisi olla jotenkin täydellinen ja noudattaa täydellisesti valitsemaansa linjaa. Muuten mielletään tekopyhäksi. Itse olen semivege ja kierrätän kaiken muun paitsi biojätteen. Matkustan lentokoneella ja mieluummin mahdollisimman pitkäksi aikaa. Taloudessamme on kaksi autoa, joista toisella ajan noin kerran viikossa. Ostan joka joulu joulukukan tuntemattomalle vanhukselle sekä teen lahjoituksen HESY:lle.
Näin auki kirjoitettuna nämä asiat näyttävät jotenkin vähäisiltä ja puolustelevilta. Tällä kaikella yritän kuitenkin sanoa, että jo sen yhden eettisemmän kulutusvalinnan tai hyvän asian tekeminen riittää (jos asia kiinnostaa enemmän suosittelen mitä lämpimmin tutustumaan Karita Sainion kirjaan Hyvin eletty). Joulun alla hyväntekeväisyysajatukset kasvaa ja hyvä niin. Tämä jos joku on ajankohta, jolloin on mitä suurin syy huomioida heikommassa asemassa olevia. Jos aloittaminen tuntuu hankalalta, kannattaa suunnata katseensa lähelle. Hyvää tekevä teko voi olla niinkin pientä, kuin joulutervehdyksen vieminen seuraavan kerran kyläillessään. Hyvää voi tehdä ajan, avun, hyvänmielentekojen sekä lahjoitusten muodossa.
Pannaan hyvä kiertämään. Kerro omat vinkkisi tai kokemuksesi, millaisilla pienillä teoilla voi tehdä hyvää?
JOULUKALENTERI 2017
LUUKKU 1: Toisen turhake on toisen lahja
LUUKKU 2: Joulukakku ja koristeluohjeet
LUUKKU 3: Kodin luottokoneet
LUUKKU 4: Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti
LUUKKU 5: Edullinen joulukka kauniissa purkissa
LUUKKU 6: Resepti: joulun paras glögi
LUUKKU 7: Itse tehty sitruunainen hunajakuorinta
LUUKKU 8: Perinneresepti – Maukas ja mehevä rommikakku
LUUKKU 9: Helppo ja hyvä saaristolaisleipä
LUUKKU 10: Moderni himmeli messinkiputkesta
LUUKKU 11: Piparikranssi – Joulun kaunein ruokalahja
LUUKKU 12: Mitä lahjaksi – joululahjavinkit perheelle ja läheisille
LUUKKU 13: Ei niin perinteinen riisipuuro
LUUKKU 14: Voiko itsetehdyt joulukortit ostaa valmiina?
LUUKKU 15: Suussa sulavat juustokeksit
LUUKKU 16: Vaihtoehto perinteiselle jäälyhdylle
LUUKKU 17: Joulun 2017 lahjavinkit ja arvonta
LUUKKU 18: Pienen huopakorin askarteluohjeet
LUUKKU 19: Ensimmäinen joulu
LUUKKU 20: Joulukukkien hoito-ohjeet
LUUKKU 21: Lastenkirjauutuuksia ja arvonta
LUUKKU 22: Vaihtoehto perinteiselle joulukuuselle
LUUKKU 23: Kaunis joulukattaus ja arvonta
LUUKKU 24: Joulukoti 2017
Mietin kans pitkään tekisinkö blogijoulukalenterin, mutta lopulta päädyin myös siihen, että laitan satunnaisesti kauteen sopivia julkaisuja, mutten joka päivä. Kiitos, kun avasit tänne kyselyidesi vastaukset. Niistä on hyötyä varmasti muillekin bloggaajille, jotka pohtivat samoihin kysymyksiin vastauksia.
Päätin kuitenkin osallistua yhteis joulukalenteriin muiden bloggaajien kanssa. Joten pääsen sillä tavoin pienellä vaivalla joulukalenteritouhuun mukaan.
Mukavaa joulun odotusta sinulle! 🙂
https://duniatoropainen.blogspot.com/
Lämmin kiitos kommentistasi ❤️ Tuollainen useamman bloggaajan joulukalenteri onkin tosi fiksu idea! Lukijat saavat monipuolisia juttuja (ja löytävät kenties uutta luettavaa) ja bloggaajat pystyvät tehdä parempia sisältöjä, kun voi panostaa määrän sijasta laatuun.
Kaunista joulun odotusta myös sinulle ❤️