On suorastaan vääryys, että vuoden pimeimpänä hetkenä ihmisten odotetaan olevan kaikista tehokkaimmillaan. Kun kaikista mieluiten kömpisi talviunille odottamaan valoisampia aikoja, kuiskuttelee joku korvaan, että nyt olisi vähän kiire: tämä ja tuo asia pitää vielä hoitaa. Mielestäni on erittäin nurinkurista, että olemme kehittäneet kvartaalitalouden, joka sotii täysin luontoa vastaan. Ei tarvitse kuin vilkaista ympärilleen, niin ymmärtää, mitä meitä viisaammat tekee: ne lepäävät ja keräävät voimia kukoistaakseen taas sitten, kun sen aika on.
Vilkaisu peiliin kertoo, että viime vuodet ovat kohdelleet kovin ottein. Suru on jättänyt syvät urat suupielien ympärille ja kerryttänyt painolastia, joka on jämähtänyt jonnekin vatsan seutuville. Tasapainoitellessaan kaiken keskellä sitä helposti laiminlyö sen kaikista tärkeimmän. Kun keho voi hyvin, on mielikin ihan toisenlainen. Itsestään huolen pitäminen on taatusti paras lahja, jonka voi itselleen antaa.
Sanotaan, että jopa 80 % vastustuskyvystä on vatsassa. Siispä ei ole ihan yhdentekevää, mitä suuhunsa laittaa. Tästä syytä Tara Junkerin & Anna Sarmannon uutuuskirja Syö Hyvä Olo* on ollut jotenkin hyvin silmiä avaava. Vaikka olenkin pitkään jatkuneiden vatsavaivojen vuoksi suhteellisen hyvin tietoinen siitä, että suolistolla ja aivoilla on suora yhteys, on hämmentävää, miten pienetkin muutokset ruokavalioon vaikuttavat merkittävästi omaan hyvinvointiin. Kirjaan on koottu kaltaisilleni hyvää ruokaa rakastaville yksiin kansiin kattavasti se tieto, miten vaalia kehoa ja mieltä sisältä päin, niin ettei tarvitse aina mennä äärimmäisyydestä toiseen. Hyvässä olossa kyse on aina kokonaisuudesta. Kirjan sanoja lainatakseni ”Yksi epäterveellinen ateria ei suista sinua rappiolle eikä yksi terveellinen pysty parantamaan kaikkia vaivojasi”.
Tutkiessani miten voida kokonaisvaltaisesti edes hieman paremmin, tutustuin tuorekosmetiikkaan. Jäin miettimään, että jos sillä, että kiinnitämme hieman enemmän huomiota siihen, mitä pistämme suuhumme, on niin valtava merkitys hyvinvointiimme, niin mikä vaikutus on sillä, mitä laitamme ihollemme.
Kosmetiikkateollisuus on saanut hyvin markkinoitua ajatuksen, että ihan jokaiselle asialle pitää olla oma tuotteensa. Vaikka en millään tunnusta sortuvani kosmetiikkauutuuksiin, löytyy kylppäristäni kaksi vetolaatikollista purkkia ja purnukkaa. Käyn tuotteet aika-ajoin läpi ja heitän vanhaksi menneet pois. Ihan kauheaa tuhlausta kaikin puolin. Tuoteselosteita tarkastellessa huomaa, että monet tuotteista sisältävät mitä erilaisempia kemikaaleja, alkoholia, vettä ja muovia.
Tuorekosmetiikassa on sama ideologia kuin esimerkiksi vasta leivotussa leivässä tai tuorepuristetussa appelsiinimehussa: se on parhaimmillaan heti. Maailmalla tuorekosmetiikka on valtava trendi, mutta Suomessa vielä ainakin toistaiseksi hyvinkin tuntematon käsite. Tällä hetkellä kotimaisia, pelkästään elintarvikekelpoisista raaka-aineita käyttäviä tuorekosmetiikkavalmistajia löytyy tasan tarkkaan yksi. Niki Newd -tuorekosmetiikkamerkki* syntyi, kun toinen perustajista jakoi biokemistinä työskennelleelle ystävälleen jo seitsemässä sukupolvessa perintönä kulkeneen hiivaa ja kauraa sisältäneen kasvonaamioreseptin. Ystävykset päättivät päivittää reseptin tähän päivään. Kasvonaamioreseptin ympärille syntyi lopulta kokonainen tuoteperhe, josta löytyy myös meikinpuhdistukseen sopiva kaurasaippua sekä kasvovoide.
Sen lisäksi, että ei laita iholleen mitään, mitä ei laittaisi suuhunsa, ajatus siitä, että ihonhoidossa vähemmän onkin juuri sopivasti, tuntuu kokeilemisen arvoiselta ajatukselta. Itselläni sekatyyppinen iho oireilee aina kuukauden ja elämäntilanteen mukaan. Niki Newd -tuotesarjassa ei ole erikseen esimerkiksi yö ja päivävoiteita vaan tuotteita sekoitetaan keskenään: kevyempään kosteutukseen seerumia ja hevimpään voidetta. Tai sitten näiden sekoitusta. Seerumia voi myös sekoittaa pesun yhteydessä kaurasaippuaan, jolloin kuiva talvi-iho kiittää.
Tuotteet valmistetaan tilauksesta Espoossa sijaitsevassa laboratoriossa. Tällöin ei synny minkäänlaista hävikkiä ja voidaan varmistaa, että raaka-aineet ovat aina tuoreita ja ensiluokkaisia. Kaikki käytetyt raaka-aineet voidaan jäljittää 100 %. Koska tuotteet eivät sisällä minkäänlaisia säilöntäaineita, on niiden käyttöaika rajattu. Pakkauskoot on huomioitu niin, että tuote riittää juuri sopivasti piirun yli pakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän. Kaikki pakkausmateriaalit ovat biohajoavia tai kierrätettäviä.
Tuorekosmetiikkakokeiluni yhteydessä otin käyttöön myös Kettukarkki Shopista ostamani Soap-palashampoon. Johtuuko sitten kamomillalta tuoksuvasta shampoosta tai kevyesti kookoksisisesta kasvovoiteesta tai siitä, että olen aktiivisesti lisännyt itsehoitorutiineihini toimenpiteitä, jotka tekevät minulle kokonaisvaltaisesti hyvää, tuntuu siltä, kuin olisi käynyt päivittäin dayspassa. Ihanan ylellistä. Ainakin näin oman hyvinvointinsa ja itsensä ikävästi laiminlyöneen kotiäidin näkökulmasta.
LUE MYÖS: ITSE TEHTY SITRUUNAINEN HUNAJAKUORINTA
Iittala x Isseymyake -meikkipussi | Iittala**
*tuote saatu
**tuote saatu osana vuosiyhteistyötä
JOULUKALENTERI 2017
LUUKKU 2: Joulukakku ja koristeluohjeet
LUUKKU 3: Kodin luottokoneet
LUUKKU 4: Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti
LUUKKU 5: Edullinen joulukka kauniissa purkissa
LUUKKU 6: Resepti: joulun paras glögi
LUUKKU 7: Itse tehty sitruunainen hunajakuorinta
LUUKKU 8: Perinneresepti – Maukas ja mehevä rommikakku
LUUKKU 9: Helppo ja hyvä saaristolaisleipä
LUUKKU 10: Moderni himmeli messinkiputkesta
LUUKKU 11: Piparikranssi – Joulun kaunein ruokalahja
LUUKKU 12: Mitä lahjaksi – joululahjavinkit perheelle ja läheisille
LUUKKU 13: Ei niin perinteinen riisipuuro
LUUKKU 14: Voiko itsetehdyt joulukortit ostaa valmiina?
LUUKKU 15: Suussa sulavat juustokeksit
LUUKKU 16: Vaihtoehto perinteiselle jäälyhdylle
LUUKKU 17: Joulun 2017 lahjavinkit ja arvonta
LUUKKU 18: Pienen huopakorin askarteluohjeet
LUUKKU 19: Ensimmäinen joulu
LUUKKU 20: Joulukukkien hoito-ohjeet
LUUKKU 21: Lastenkirjauutuuksia ja arvonta
LUUKKU 22: Vaihtoehto perinteiselle joulukuuselle
LUUKKU 23: Kaunis joulukattaus ja arvonta
LUUKKU 24: Joulukoti 2017